Jens Lurås Oftebro fra Jardar og Ida Marie Hagen fra Haslum la grunnlaget da det norske laget, som også besto av Gyda Westvold Hansen og Jarl Magnus Riiber, tok et suverent VM-gull i kombinert.

Lurås Oftebro gikk den første etappen i langrennsdelen. Ida Marie Hagen har vært raskest i alle verdenscuprenn denne sesongen og sørget for at Gyda Westvold Hansen hadde en solid luke ut på sin tredje etappe. Jarl Magnus Riiber kunne sette på cruisekontrollen og gå inn til overlegen seier.

Ida Marie Hagen har ikke lagt skjul på at hun drømte om OL i Milano og Cortina d’Ampezzo i 2026, men den drømmen ble ødelagt av at kombinert for kvinner ikke kom på programmet – enn så lenge. IOC (Den Internasjonale Olympiske komité) har ikke åpnet for at kvinner får være med. Dermed er kombinert den eneste idretten i 2026-OL der kvinner er nektet fra å være med.

Søndag fikk Ida Marie en solid oppreisning med VM-gull for blandet lag.

Dramatisk hopprenn

Konkurransen startet med dramatikk i hoppbakken og rennet måtte utsettes etter at flere av deltagerne falt.

– Det var litt kjipt, for det var så trå snø at det var lett å falle. Jeg er veldig fornøyd med at de valgte å utsette og valgte å ta vare på helsen vår, sier Ida Marie Hagen som innrømmet at hun var litt stresset i hopprennet.

– Etter at jeg landet var jeg også litt stresset, for jeg var litt redd for at andre skulle falle, røpet hun.

Lillesøster, Mille Marie Hagen, og resten av familien fra Haslum, er blant dem som heiet Ida Marie, Jens og de to andre inn til gull i Planica.

Mille røper at hun snakket med storesøsteren dagen før konkurransen og at Ida Marie var ekstremt revansjelysten etter 4. plass i det individuelle rennet.

– Hun klarte nesten ikke tenke på annet, fortalte Mille Marie til NRK.

– Full likestilling

Jens Lurås Oftebro har OL-gull fra tidligere. Han synes det var stort stas å ta historiens første VM-gull for blandet lag.

– Det er første gang vi har mixed lag på programmet og veldig gøy at vi som norsk lag kan vinne den første. Jeg håper vi får dette inn på OL-programmet slik at begge kjønn får konkurrere der. Det er målet, sa Jardar-løperen i seiersintervjuet.

– Vi krysser fingrene for at vi får dette formatet i konkurranser oftere, kommentere Jarl Magnus Riiber.

Også sportssjef, Ivar Stuan, benyttet seiersintervjuet til å uttrykke sin mening om kombinertjenter og OL.

– Det betyr alt. Vi vil ha full likestilling. Vi må få dette i orden, sa han til NRK.

Tyskland tok sølvet foran Østerrike på bronseplass.

Har vunnet alt

Norge startet langrennet fem sekunder før Japan og 25 sekunder før Tyskland. Den norske seieren var aldri i fare. Oftebro gikk kontrollert på sin langrennsetappe over fem kilometer og la grunnlaget for suksessen. Så dro Hagen til for fullt og økte forspranget radikalt ned til Tyskland i løpet sine 2.500 meter.

Dermed endte altså det første verdensmesterskapet med gull og 4. plass til Hagen.

– Jeg er veldig fornøyd med VM, og håper det blir enda lenger neste gang, sa Hagen etterpå.

Norge har vunnet alle de tre kombinertkonkurransene hittil i VM. Riiber og Westvold Hansen sikret seg individuelt gull for noen dager siden.