Espen Skjønberg var en av Norges største, mest produktive og mangfoldige skuespillere. Han har spilt over 70 roller ved Nationaltheatret, har medvirket i over 40 filmer og har vært med i flere TV-serier.

Skjønberg høstet også internasjonalt ry og spilte teater både i USA og England. På 1980-tallet ble han beskrevet som norsk teaters største eksportartikkel.

Espen Skjønberg ble født i Oslo 7. april 1924, men vokste opp på Høvik, og han fikk sin første skuespillertrening i Sandvika.

Moren Henny Skjønberg drev nemlig amatørteateret Bærum Studiescene på Folkets Hus under 2. verdenskrig.

– Den gangen gikk man ikke på noen teaterskole, for den var kontrollert av nazistene og ble boikottet. Derfor var dette mye av vår utdannelse, fortalte Skjønberg til Budstikka i 2006.

Les også

Poppe på premiere: – Dette har vært et eventyr

Han ble født inn i en skuespillerfamilie. Både hans mor Henny og faren Eugen Skjønberg var skuespillere.

Skjønberg var ofte å se på scenene i Asker og Bærum, i tillegg til at han hadde mange store roller både på teater og i TV-serier. Alt fra Tsjekhov på Nationaltheatret til «Jul i Blåfjell» på TV.

Han ble bisatt fra Fagerborg kirke i Oslo.

Store navn innen norsk teater og kulturliv deltok i seremonien. Herborg Kråkevik og Jannike Kruse, sistnevnte fra Eiksmarka, var solister, sammen med Frank Kjosås.

– Espen var en vulkan i norsk teaterliv, uttalte skuespiller Nils Ole Oftebro til VG da han ankom kirken.