Begge er siktet for medvirkning til terrorhandling.

– Den ene mannen er i 40-årene og har somalisk statsborgerskap. Den andre mannen er i 30-årene og er norsk statsborger. Begge mennene er kjent for politiet fra før og begge er bosatt i Oslo, skriver Oslo-politiet i en pressemelding mandag formiddag.

Mannen i 40-årene blir fremstilt for varetektsfengsling enten mandag eller tirsdag.

– Han stiller seg uforstående til siktelsen, opplyser hans advokat Victoria Holmen til NTB.

Mannen i 30-årene har samtykket til fengsling, og fengslingsmøtet går som kontorforretning, altså at partene ikke trenger å møte opp i retten.

Ifølge NRK ble mannen pågrepet i forkant av 17. mai-feiringen i 2017. Han oppbevarte ulovlig både en maskinpistol, ammunisjon, magasiner og tre pistoler. Senere ble han dømt til fengsel i seks måneder for grov ulovlig befatning med skytevåpen.

– Jeg besøkte ham i arresten i går kveld. Min klient erkjenner ikke medvirkning til hendelsen i Oslo 25. juni, skriver advokat Øyvind Bratlien i en SMS til NTB.

Bhatti etterlyst internasjonalt

Det er dermed til sammen fire siktede personer i saken.

Fra før er Zaniar Matapour siktet. Han ble pågrepet på stedet etter at Kåre Hesvik (60) fra Høvik og Jon Erik Isachsen fra Stabekk ble skutt og drept utenfor barene Per på hjørnet og London Pub i Oslo sentrum natt til 25. juni. Flere andre ble skadd.

Politiet har også siktet Arfan Bhatti, som er internasjonalt etterlyst. Han oppholder seg for tiden i Pakistan.

– For å sørge for et best mulig samarbeid med pakistanske myndigheter, hadde vi tjenestepersoner fra Oslo politidistrikt i Pakistan for kort tid siden. Vi er forberedt på at de rettslige prosessene i Pakistan tar tid og at det i så måte er vanskelig å stadfeste når Bhatti kan bli pågrepet, skriver politiet videre.

– Politiet har ikke hatt kontakt med Bhatti, men har vært i kontakt med hans forsvarer Svein Holden, uten at vi kan kommentere innholdet i dette, skriver politiet.

Matapour ennå ikke avhørt

Det var i 1-tiden natt til 25. juni at det ble løsnet skudd mot de to barene i Rosenkrantz' gate. To menn i henholdsvis 50- og 60-årene ble drept, og flere titalls personer ble såret.

Etter få minutter ble Zaniar Matapour lagt i bakken av vitner på steder, og han ble raskt pågrepet av politiet.

Han har ennå ikke villet snakke med politiet for å avgi en forklaring. Politiet har hatt flere hypoteser, deriblant terror.

Tidligere denne måneden ble gaten der skytingen skjedde, farget i regnbuefarger. Noen dager senere ble det arrangert et regnbuetog gjennom Oslos gater, som blant annet gikk forbi åstedet. Ifølge Oslo pride var det 60.000 mennesker som gikk i toget, noe som ble ny rekord.