Fotball-fest til tusenvis

FULL RULLE: Marte Gusgaard Fredenlund (t.v.), Oda Elisabeth Aksnes og drøyt 320 andre ØHIL-spillere er i full sving med Tine fotballskole på kunstgresset på Hosle og Jarmyra denne uken. ØHIL er den klubben som får flest spillere på banen i Asker og Bærum, der så mange som 3.900 barn skal på nettopp denne formen for sommerskole i ferien.

FULL RULLE: Marte Gusgaard Fredenlund (t.v.), Oda Elisabeth Aksnes og drøyt 320 andre ØHIL-spillere er i full sving med Tine fotballskole på kunstgresset på Hosle og Jarmyra denne uken. ØHIL er den klubben som får flest spillere på banen i Asker og Bærum, der så mange som 3.900 barn skal på nettopp denne formen for sommerskole i ferien. Foto:

For 20. gang har fløyta blåst i gang Tine fotballskole over hele landet. I år er 3.900 barn på banen fra Asker og Bærum.

DEL

– I dag har jeg trent på å skyte knallharde skudd. Også med venstrefoten, sier Mikkel Kvamme (6) og kliner til en hvit lærkule så gummibitene spruter på DnB arena, kunstgressbanen til Øvrevoll Hosle Idrettslag (ØHIL).

– Og så øver vi på å sentre til hverandre. Vi er jo på lag, sier Arne Hovdedalen (7).

Ikke før var skoleåret over for de to førsteklassingene forrige uke, før en ny runde med skole var i gang. Drøyt 320 ØHIL-spillere fra 6 til 12 år har fotball på timeplanen på kunstgresset på Hosle og Jarmyra denne uka.

Bærums-klubben kan skilte med flest spillere påmeldt til årets versjon av Tine fotballskole i traktene våre.

70.000 spillere

Så mange som 3.900 spillere fra Asker og Bærum, fordelt på 23 arrangementer, skal sparke ball en uke til ende nå eller siste uka i sommerferien. Det tilsvarer så mange som hvert fjerde barn i barneskolealder. Rundt 500 trenere må til for å holde styr på hordene.

Til sammenligning har en av de andre store sommerskoleaktørene, Tomm Murstads sjøleir, rundt 600 deltagere i sommer. Det samme har Forskerfabrikken. Asker kommunes sommerskole tilbyr aktivitet for 300 deltagere.

LES OGSÅ: Sjøleir-plasser revet bort på to minutter

LES OGSÅ: Velger kodeknekking i ferien

– Kursene våre er fulle, med venteliste, forteller Morten Håland, sommerskoleansvarlig i Asker kommune. Det eneste han kan tilby etternølere nå, er restplass på forfatterkurset på Risenga ungdomsskole denne uka.

Kommunen tilbyr i år gratis sommerskole med en blanding av faglig innhold og moro for opp mot 300 barn fra 5.–10. trinn den første og den siste uka av ferien. Her er forskerfabrikk og friluftsskole. Helt nytt i år, er kurs i programmerbar elektronikk. Her er engelskkurs og svømming. Alle kurs er frivillig og helt gratis.

Mulig å få plass på tur

I Bærum gis de kommunale tilbudene ved utvalgte fritidsklubber.

Flest gratis kurs tilbys ved Marie P på Dønski, her skal det være både actioncamp og toppturer. Alle tilbudene her og ved Bærumsungdommens motorsenter er fulle disse to ukene.

Ved Rykkinn fritidshus og Bekkestua Arena er det stadig noen få ledige plasser nå i feriestarten (se faktaboks nederst i saken), samt på en familietur til fjells i slutten av juli.

I mylderet av sommerskoler er det med andre ord ingen som når Tine fotballskole lenger enn til leggskinnene når det gjelder omfang: Hele 70.000 unge spillere er med på landsbasis nå i jubileumsåret.

– Gir mestring og motivasjon

– Vi kunne vært enda flere. Men vi er nødt til å sette et tak, vi har rett og slett ikke kapasitet til mer, sier fagansvarlig for Tine fotballskole Andre Paulsen i Norges Fotballforbund (NFF).

Fotballforbundet arrangerer 450 fotballskoler rundt om i landet i år som i fjor. Den aller første gangen, for 20 år siden, var 18.000 spillere med. Siden har lavterskeltilbudet bare vokst og vokst.

– Nå er vi dessverre nødt til å si nei til klubber som har kommet sent med påmelding, sier Paulsen.

LES OGSÅ: Sommerferien kom plutselig

Han mener fotballskolen har stor betydning på mange måter: Barn kan more seg med fotball 4,5 timer fem dager i strekk. Og foreldre får et sted å sende barna mens de jobber, til en makspris på 1.500 kroner for en uke.

– En uke med intensiv fotball gir et ferdighetsløft for barna. Mestring og motivasjon gir dem et puff. At vi greier å samle så mange på denne måten er en suveren rekruttering til fotballen. Det gir ringvirkninger helt til topps i Fotball-Norge, sier Paulsen, og trekker frem at toppspillere som Caroline Graham Hansen og Haitam Aleesami har startet karrieren i NFFs fotballskole på sommeren.

Gulltrøye for alle

– Jeg skal bli proff. På Liverpool, forteller Mikkel.

Denne uka spiller han i gull-trøye, merket med jubileumstallet 20, i likhet med alle andre spillere på Hosle-matta.

– Jeg er med fordi det er gøy å spille fotball. Og så blir vi kjent med mange andre mens vi holder på, sier Marte Gusgaard Fredenlund (11).

Det rapporteres om flere ØHIL-jenter på sommerskole i år enn før.

Siste uke av sommerferien i august, blir det ny runde for fotballskolen på Hosle.

Ledig plass på sommerskole

Her er noen sommerskoler som stadig har ledig plass denne eller neste uke:

Forfatterspire: En uke med skriving, lesing og diskusjon om bøker denne uken, i regi Asker kommune. Gratis.

Tur til Tusenfryd, torsdag 29. juni. For Asker-ungdom født 2000-2003, i regi Nova aktivitetssenter. Gratis.

Rykkinn fritidshus: Tur til Drammensbadet mandag 3/7. Bø Sommarland onsdag 5/7. Gratis.

Arena Bekkestua: Todagers skatekurs med lunsj i uke 26 og 27. Pris: kr 650.

Sommerklubb på Kalvøya: Dagtilbud med bading, padling, spill og grill for barn i 5.–7. klasse i uke 26, i regi KFUK/KFUM. Pris: kr 250 per dag.

Forskerfabrikken: For barn fra 5.–7. trinn i uke 27, på Engineerium på Fornebu. Pris: kr 2.995.

Artikkeltags