(Hadeland.no): Etter snøvær og milde temperaturer vil det igjen bli kaldt og sola vil bryte gjennom skylaget.
Både fredag og lørdag er det meldt knallvær - yr.no viser to gule soler og minusgrader.
Og nå kan det også bli muligheter for å se et sjeldent himmellegeme.
Kometen, med det klingende navnet C/2022 E3 (ZTF), er på veg mot jorden. Denne kometen er ikke sett på 50.000 år. Noe som betyr at de siste menneskene som kunne ha sett kometen var neandertalerne.
Hva er en komet?
En komet består av frossen gass, stein og støv som tilhører solsystemet. Dette er rester etter solsystemets dannelse for rundt 4,6 milliarder år siden.
Kometer går i lange omløpsbaner rundt Solen, hvor noen kommer til syne i det indre solsystemet med jevne mellomrom. De har en karakteristisk, lysende "hale" av partikler.
Kilde: snl.no
Best utgangspunkt på lørdag
Ifølge NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) har kometen en periode på omtrent 50.000 år. Så naturlig nok er dette første og siste sjanse for å se den. Det er også mye som tyder på at den er på en bane som er på veg ut av solsystemet vårt. Ikke at det vil ha så mye å si for oss som lever i dag.
For å se kometen trenger du en kikkert, eller enda bedre en stjernekikkert. Det må også være stjerneklart.

Lysende stripe var ikke romvesen – det var bare spor etter verdens rikeste mann
Ifølge Forskerfabrikken vil det beste utgangspunktet for å se kometen være den 21. januar. Da er det nymåne. Det vil være mulig å se kometen helt fram til 1. februar, men da vil det være mer lys fra månen som gjør det vanskeligere å oppdage den.
Kometen vil passere jorden i en avstand på 42 millioner kilometer.
Bruk stjernene
For å finne kometen kan man bruke stjernene som pekepinn. Forskerfabrikken forklarer at kometen går mellom det velkjente stjernebildet Karlsvogna og Nordstjernen. Du bør altså se mellom de to for å finne kometen.
Nordstjernen finner du ved å se for deg en rett linje oppover mellom de bakerste to «hjulene» på Karlsvogna.
Når man skal utforske stjernehimmelen bør det være så lite kunstige lyskilder som mulig. Er det helt mørkt rundt deg øker sjansene betraktelig for å se kometen.
