Det var med trist hjerte vi mottok beskjeden om at Terje Finnbråten, født 2. juni 1944, har gått bort. Han sovnet stille inn onsdag 13. juli etter kort tids sykdom. Han ble 78 år gammel.

Han har vært en meget viktig og betydningsfull person for norsk galoppsport, og han har på forskjellige måter vært delaktig i sporten gjennom hele sitt aktive liv. Finnbråten var en stor ambassadør for sporten og ble i 2009 utnevnt til æresmedlem i Norsk Jockeyklub.

Terje ble født på Eidsvoll, men kom raskt i kontakt med galoppmiljøet. Han fulgte storebror Bjørn Didrik i tykt og tynt, en bror som for øvrig ble amatørchampion en rekke ganger. Allerede som 14-åring kunne Terje motta championatet som mestvinnende lærling av direktør Nils Anton Riise-Hansen. 13 år senere overtok han direktørrollen etter nevnte Riise-Hansen.

Han red sitt første Derby som 15-åring på Parade og red i alt drøyt 90 vinnere. Ikke minst var Terje en dyktig hinderrytter, og i festlige lag ble folk minnet om seieren i 1966 på Flying Venus. Da vant han steeplechaset på Derbydagen.

I 1971 overtok Terje Finnbråten som direktør på Øvrevoll. Gjennom hele 70-tallet var Terje direktør, og det var også da folket lærte å sette pris på hans store evner som løpsreferent. Med sin brede erfaring hadde han kontroll på feltet uansett størrelse, og han ble raskt anerkjent som en meget god referent også av travfolket. Terje hadde en kjent stemme over hele Norges land.

I 1998 ble Terje Finnbråten styreformann i Norsk Jockeyklub. Den stillingen hadde han frem til 2005. Han kjente alle ledd innen sporten og er utvilsomt en av de mest sentrale personer i banens historie.

Som hesteeier oppnådde han også stor suksess gjennom stall E og F. Vi nevner Funny Legend, eventyrhoppen som var eget oppdrett i Norge, hun vant alt av store løp inkludert Marit Sveaas Minneløp. Storløpshesten Touch Of Hawk vant også dette løpet, og sikret i tillegg Terje en seier i Norsk Derby da han vant i 2009. Alt dette skjedde i regi av hans gode venn Wido Neuroth. Derbyseieren i 2009 kom dessuten samme dag som han ble utnevnt til æresmedlem i Norsk Jockeyklub, og på dagen 50 år etter at Terje red sitt først Derby på Parade.

Helt til det siste har Terje vært levende opptatt av galoppsporten og livet på Øvrevoll. Han har vært fast gjest på alle løpsdager, og ofte vært å se sammen med kona Ingeborg både på publikums- og stallsiden både til hverdags og fest. Det blir et tomrom etter Terje på Øvrevoll. Man kunne fortalt mange flere historier om hedersmannen Terje Finnbråten, men våre tanker går nå til familien og hans nærmeste.

Vi lyser fred over Terje Finnbråtens minne.

For Norsk Jockeyklub

Ole-Christian Hallerud, styreleder

Thomas Gjelsås, adm. direktør