Skip to main content

Sammenligner Casper Ruud med de største i verden

Casper Ruud er på scenen med verdens åtte beste spillere i år under ATP-finalen i Torino. Mandag måtte han gi tapt for verdensener Novak Djokovic.

Casper Ruud er på scenen med verdens åtte beste spillere i år under ATP-finalen i Torino. Mandag måtte han gi tapt for verdensener Novak Djokovic.

Foto: AP Photo/Luca Bruno

Eksperter mener Casper Ruud (22) kan nå nivået til verdensener Novak Djokovic. Serberen tjente nærmere 300 millioner kroner på ett år.

22-åringen fra Snarøya, den lille halvøya utenfor Fornebu, har for lengst satt sitt stempel i den internasjonale tennisverdenen. 

Mandag spilte han første kamp i ATP-sluttspillet i Torino. Der møtte han verdenseneren Novak Djokovic. I den kampen var serberen rett og slett for sterk og vant i to strake sett, 7-6, 6–2.

For Casper Ruud har 2021 uansett vært en enormt bra år. Han har spilt seg inn blant de ti beste i verden og vunnet hele fem ATP-titler. 

– Dette har vært et bra år, og denne turneringen er toppen av kransekaken. For meg er dette en drøm som går i oppfyllelse, sa Casper Ruud i et intervju med Eurosport før turneringen.

ATP-sluttspillet i Italia er store greier. Det er årets åtte beste tennisspillere som skal kjempe om ære, titler og ikke minst penger. 

Pengene skal vi komme tilbake til litt senere.

– Casper Ruud er per nå en av våre aller største idrettsmenn. Mange vil nok mene at han allerede er den største, sier Vegard Arntsen. 

Han er daglig leder i Sponsor Insight. Ifølge bedriftens egen hjemmeside, er de Nordens største analyse- og rådgivningsselskap innen sponsing, publikumsopplevelser og fan-engasjementet.

Han trekker frem fotballspilleren Erling Braut Haaland, golfspilleren Viktor Hovland og friidrettsutøverne Jakob Ingebrigtsen og Karsten Warholm som utøvere som per nå hører hjemme blant Norges kanskje største og de utøverne som får mest oppmerksomhet.

Lavere status

Her hjemme kan Casper Ruud gå gatelangs i Oslo eller i Sandvika, uten å bli rent ned av fans som vil rive av ham skjorta. Rett og slett fordi tennis ikke har den samme status i Norge som de store vinteridrettene.

Vegard Arntsen er daglig leder av Sponsor Insight.

Vegard Arntsen er daglig leder av Sponsor Insight. 

FOTO: PRIVAT

– Tennis er en relativt liten idrett i Norge. Det er ikke en idrett som folk flest har et nært forhold til, sett opp mot de store (norske) idrettene som langrenn, skiskyting og til dels fotball. Det er heller ikke så stor kunnskap om idrettene, sier Vegard Arntsen.

– Nordmenn flest vil ikke helt forstå de prestasjonene han står for. Nordmenn orienterer seg jo gjennom media, og tennis får ikke den samme oppmerksomhet som for eksempel langrenn, skiskyting og fotball.

Arntsen peker også på det faktum at tennis på det nivået Ruud spiller på, i svært liten grad blir spilt hjemme i Norge.

– Det betyr jo at Ruud ikke er så tilgjengelig for media og det er ikke så mange intervjuer med ham. Vi blir rett og slett ikke kjent med ham, sier Arntsen.

Verdt millioner

Det er likevel ingen tvil om at Casper Ruud er en millionbutikk, mener sponsorsjefen. Tennisikonet hadde før mandagens kamp spilt inn 4.260.219 millioner amerikanske dollar. Det er i overkant av 36 millioner norske kroner i rene prispenger siden han ble profesjonell i 2016. I tillegg kommer selvfølgelig sponsorpenger.

I et stort intervju med Kapital i januar svarte 22-åringen følgende på et spørsmål om at ni millioner kroner i prispenger (i 2020) «høres vanvittig mye ut for vanlige folk?» 

– Absolutt, jeg klager ikke, men man må huske på det er før skatt, så minst 40 prosent går til skatt, men like fullt er det mye penger, svarte Ruud. 

Han har også store utgifter i forbindelse med sin tenniskarriere, med trenere, reiser og diverse. Ifølge skattelistene hadde Casper Ruud en skattbar inntekt i 2019 på 2.755.568 norske kroner.

Vegard Arntsen tror at Ruud kan bli et yndet sponsorobjekt også for store internasjonale selskaper. Kanskje i enda større grad en norske selskaper. 

– Han er internasjonal stjerne, og det må man betale for. Når Roger Federer og Rafael Nadal gir seg, må noen ta over. Fortsetter Casper Ruud fremgangen, ser jeg ikke noen grunn til at han ikke kan ta over etter dem. Norske selskaper vil også se på hva slags nedslagsfelt tennis har, sett med norske øyne, sier Arntsen. 

Til sammenligning tjente verdensener og mandagens ATP-motstander Novak Djokovic 34,5 millioner dollar (nærmere 300 millioner NOK) fra mai 2020 til mai 2021, ifølge økonomimagasinet Forbes.

Norge på kartet

Trond Blindheim er utdannet sosiolog fra Universitetet i Oslo, og underviser i markedskommunikasjon og forbrukeradferd ved Høyskolen Kristiania, og er ofte brukt som omdømmeekspert. Han er ikke i tvil om at Casper Ruud vil være med på å sette Norge på kartet internasjonalt.

– Norge er jo først og fremst en vinternasjon, og det som skaper interesse for Norge har jo ofte vært det vi prestere på snø. Det at Casper Ruud hevder seg i tennis, gjør at Norges settes på kartet også for sommeraktiviteter. Norge blir nevnt, og det skaper oppmerksomhet, sier Blindheim.

Blindheim understreker at han ikke er noen tennisekspert, og at han husker best de legendariske duellene mellom John McEnroe og svenske Björn Borg på slutten av 70- og 80-tallet.

– De to var jo to motpoler med den stoiske roen til Borg og det voldsomme temperamentet til McEnroe. Det skapte en voldsom interesse også utenfor det vanlige tennispublikummet. Hvis Ruud fortsetter å kjempe i verdenstoppen, vil enda flere nordmenn få opp øynene for ham, mener Blindheim.

– Det vil igjen selvfølgelig bety mye for publikum- og sponsorinteressen, spesielt her hjemme i Norge, mener han.

Øker

Markedssjef i Norges Tennisforbund, Håkon Bjercke, sier det ikke er noen tvil om at Ruuds suksess betyr enormt mye for det norske tennismiljøet og for Norges Tennisforbund.

Han påpeker at antall tennisspillere i Norge har steget fra 28.000 til 34.000 på to år og at Tennisforbundet nå er det 10. største særforbundet i landet.

Bjercke sier ordforrådet blir fattig når han skal beskrive Ruuds prestasjoner.

– Personlig, og som markedssjef for forbundet, hadde jeg håpet at han skulle bli topp 50 i verden og kanskje et lite håp om at han skal slå farens 39. plass. At vi har en spiller fra lille Norge på topp ti i verden er helt utrolig, sier Bjercke.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.