Skip to main content

Her er verdensenernes råd til Casper Ruud

IKKE PRESS: Casper Ruud (17) føler ikke noe press fra omverdenen, selv om han er blant verdens beste juniorer.

Verdenscupvinner Martin Johnsrud Sundby håper Casper Ruud endelig kan føre Norge til verdenstoppen i tennis.

Verdens beste kvinnelige langrennsløper, verdens beste mannlige langrennsløper, verdens beste sjakkspiller. Og Casper Ruud, som drømmer om å nå verdenstoppen i tennis.

17-åringen fra Snarøya var i godt selskap da han onsdag møtte Therese Johaug, Martin Johnsrud Sundby og Magnus Carlsen til en presse- og sponsorlunsj i Oslo.

Foregående helg ble han nummer to, da verdens åtte antatt beste juniorer spilte uoffisielt VM i Kina. Da 2015 ble til 2016 var han ranket som verdens beste mannlige junior, og i mai skal han kjempe om å vinne sin første Grand Slam-turnering for juniorer under French Open.

LES OGSÅ: Casper Ruud (17) levde stjernelivet - hadde personlig assistent

Målet på lang sikt er målet å nå den ypperste verdenseliten også som senior.

– Jeg har begynt klatringen på seniorrankingen, og har håp om å plukke poeng og klatre fremover, sier han.

Så langt har han ikke kjent noe særlig på presset fra omverdenen.

FRA JUNIOR TIL SENIOR: Therese Johaug var selv verdens best junior, akkurat som Casper Ruud. Nå er hun verdens beste senior.

– Jeg synes det er gøy at folk støtter meg og gir tilbakemeldinger, men jeg føler ikke noe særlig press. Jeg vil gjerne vinne store kamper, men jeg er ikke redd for at folk hjemme i Norge skal synes at jeg er en idiot om jeg taper.

LES OGSÅ: – Casper Ruud er komplett

– Jeg var i de samme skoene

En annen som vet hva som kreves for å ga fra å være verdens beste junior til å bli verdens beste senior, er langrennsløper Therese Johaug (27). I 2008 tok hun som 19-åring tre gull i junior-VM. Denne sesongen vant hun for første gang verdenscupen for seniorer sammenlagt. Den første seniorbragden sto hun for da hun som 18-åring tok VM-bronse for seniorer.

– Jeg slo gjennom da jeg var 18 selv, så jeg var litt i de samme skoene som Casper er i nå, sier verdenseneren.

Johaug forteller at VM-bronsen gjorde at alle rundt henne, og hun selv, begynte å forvente at hun skulle følge opp prestasjonen.

– Men når du er så ung går det veldig opp og ned. Du trenger noen år, så vil du stabilisere deg enda mer, sier hun.

Hun råder Ruud til ikke å la seg rive med av gode enkeltprestasjoner.

– Det viktigste er å følge den planen man selv har lagt, ha troen på det og jobbe knallhardt. Ingenting kommer av seg selv. Det er ikke noe hokuspokus for å bli god. Det er mye trening og god trening, slår hun fast.

LES OGSÅ: Nå skal Casper Ruud prøve seg mot verdens beste tennisspillere

Detaljer i verdensklasse

Martin Johnsrud Sundby (31) har vunnet verdenscupen i langrenn sammenlagt de tre siste sesongene. Røa-løperen forteller at han ikke følger tennis like tett som før, men håper Ruud nå kan bidra til å løfte interessen i Norge.

– Vi har savnet noen å kunne følge litt med på i Norge. Når svenskene har klart å få noen helt i toppen, så er det på tide at vi også klarer oss det, sier han.

På veien opp mot verdenstoppen vil presset og trykket utenfra økte gradvis. Johnsrud Sundby mener den beste måten å unngå at det påvirker en negativt, er å kun bry seg om det man får gjort noe med.

HÅPER PÅ RUUD: Martin Johnsrud Sundby håper Casper Ruud kan gjøre at Norge endelig får en verdensener også i tennis.

– Det eneste gode rådet man kan gi er å være fokusert på det man kan gjøre noe med, som er hans egne resultater, treningen og de daglige rutinene. Han må optimalisere alt som handler om drømmen, og sannsynligvis er drømmen til Casper ganske stor. Da sier det seg selv at detaljene på alt han gjør må være i verdensklasse, sier verdenscupvinneren.

LES OGSÅ: Her er idrettsnavnene du bør lære deg i 2016

Vil lære av de beste

Casper Ruud forteller at han setter stor pris på muligheten til å dele erfaringer og få råd fra Carlsen, Sundby og Johaug. Og når juniordelen av French Open begynner neste måned, får han også igjen muligheten til å lære av verdenseliten i tennis.

– Når man spiller junior-Grand Slam får man være litt rundt de proffe spillerne og se hvordan de gjør det. Da prøver man å lære hvordan de er både på og utenfor banen, Det er mye som må være perfekt for at det skal gå, og det er jeg klar for, sier han.

LES OGSÅ: – Deilig å flytte med Budstikka-stipend i lommen

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.