Telenor Arena er lagt ut for salg
Ifølge flere bransjenettsteder er selskapet som eier Telenor Arena arena, Euforum holding, lagt ut for salg. – Ingen nyhet, sier daglig leder.
Bransjenettstedet Bygg.no viser til et prospekt, hvor det forespeiles at møter kan finne sted i løpet av mars og at signering av kontrakt kan skje i april eller mai.
Daglig leder Rasmus Sandnes ønsker på sin side ikke å kommentere saken når Budstikka tar kontakt.
– Flere omtaler at Euforum nå selges, kan du bekrefte det?
– Det er ikke noe nyhet, dette har Budstikka visst om lenge og skrevet om det flere ganger. I forhold til den prosessen som foregår nå har jeg ingen kommentar, sier Sandnes.
– Det skal foreligge et prospekt hvor interesserte inviteres til møter allerede i mars?
– Det er megleren vår som kjører dette, jeg har ikke noen kommentar til denne prosessen. Det er kjent at Arenaen lenge mer eller mindre aktivt har vært i markedet. Det er ingen nyhet, sier en lite meddelsom Sandnes.
Det skal være Ulrichsen-familiens Vicama som er selger av selskapene, og det Cushman & Wakefield Realkapital står for salgsprosessen, ifølge Bygg.no.
- Arenaen, som sto ferdig på Fornebu i 2009, ble opprinnelig bygget som en fotballarena og skulle være hjemmebanen til Stabæk Fotball. Det var den også i noen år, før klubben måtte forlate Telenor Arena og flytte tilbake til Nadderud stadion etter 2011-sesongen.
- De siste årene har arenaen vært en flerbrukshall som ikke er optimal for hverken idrett eller kulturarrangementer.
- Arenaen har en størrelse på 10.400 kvm og makskapasitet på 25.000 personer.
- Selskapet Euforum Holding står som eier av Telenor Arena. Euforum eies igjen av mangemillionær Kjell Chr. Ullrichsen gjennom selskap Viacama.
Pengesluk
Allerede høsten 2019 vurderte Euforum å selge, etter flere år med betydelige tap. I perioden 2006 til 2018 gikk Euforum med et samlet underskudd før skatt på 472 millioner kroner. I 2019 viste regnskapene 47, 9 millioner kroner i minus.
– Ja, det kan godt være at arenaen blir solgt, bekreftet Rasmus Sandnes til Budstikka den gangen.
– Men før vi går videre i dialog med andre, ønsker vi å undersøke om det er grunnlag for et samarbeid med kommunen.
Sandes viste til at det var planlagt omfattende boligutbyggingen på Fornebu til gjennom kommunedelplan 3 (KDP3), så omfattende at kommunen ville få utfordringer med skaffe nok egnede lokaler til idrett og fritidsaktiviteter. Samtidig ble Telenor Arena drevet med halvt belegg.
– Vi har tapt store penger i alle år, og det er klart at vi må bevege oss inn i en ny og bærekraftig driftsmodell for å kunne snu denne situasjonen. Da må aktiviteten i Telenor Arena økes betydelig, erkjente Sandnes overfor Budstikka.
Planene ble imidlertid raskt skutt ned av kommunen, da kommunedirektøren Arthur Wøhni i Bærum kommune fastslo at omregulering ikke var aktuelt.
Store ambisjoner
Koronapandemien sørget for nok en økonomisk nedtur. Regnskapene for 2020 viser et resultat før skatt på minus 33,8 millioner kroner. I årsberetningen er likevel tonen optimistisk:
«Etter Covid-nedstenging er det nå et oppdemmet behov for å gjennomføre turneer i et sulteforet marked,» skriver selskapet.
«2022 ligger an til å få den høyeste aktiviteten i arenaens levetid med mulige 18–20 konserter mot historiske 10. Samme nivå ser ut til å vare videre inn i 2023.»
La håndballen død
Lenge ble det også jobbet for at Telenor Arena skulle bli håndballens «nye storstue». Prislappen ble anslått til en god milliard. På nyåret i år ble imidlertid planene om å gjøre Arenaen til håndballens nye nasjonalanlegg lagt døde.
– Dessverre har vi nå funnet ut at regnskapet ikke går opp, sa Rasmus Sandnes til Budstikka i januar.