Kritiserer akustikken på Telenor Arena

FORNEBU: Akustikken på Telenor Arena blir kritisert av flere anmeldere. Budstikkas illustrasjonsfoto er fra Nobelkonserten i 11. desember 2015, som ble flyttet fra Spektrum til arenaen på Fornebu. Den gang skrev Dagbladets anmelder «Nesten friskmeldt Nobelkonsert» om konserten med artistene Kygo, Jason Derulo, a-ha, Aurora Aksnes, Jay Leno og MØ.  FOTO: KNUT BJERKE.

FORNEBU: Akustikken på Telenor Arena blir kritisert av flere anmeldere. Budstikkas illustrasjonsfoto er fra Nobelkonserten i 11. desember 2015, som ble flyttet fra Spektrum til arenaen på Fornebu. Den gang skrev Dagbladets anmelder «Nesten friskmeldt Nobelkonsert» om konserten med artistene Kygo, Jason Derulo, a-ha, Aurora Aksnes, Jay Leno og MØ. FOTO: KNUT BJERKE.

Lyden på Telenor Arena (TA) er søppel og hørselsterror, mener anmeldere. De merker godt at arenaen ikke er bygget for konserter.

DEL

10. mai skjedde det igjen: En anmelder kritiserer lydforholdene i Telenor. Denne gang Dagbladets Mathias Rødahl.

«Telenor Arena beseiret Ariana Grande med sin notoriske akustikkterror», konkluderer han, og mener små publikummerne, som er på sin første konsert fortjener bedre enn halvannen time med «sjokkerende hørselsterror».

– Det er en kjent sak at akustikken dessverre ødelegger for de fleste konsertene, som arrangeres i TA. Slike utfordringer kommer man alltid til å ha med en så stor hall, men arenaen føles mer som et messelokale som med jevne mellomrom tilfeldigvis også benyttes til musikkarrangementer, istedenfor det motsatte, sier Rødahl til Budstikka.

Han skriver videre at TA er «for lengst viden kjent for sin til tider katastrofale akustikk».

LES OGSÅ: TA: – God lyd er fullt mulig 

Stadig tema

Etter konserter med AC/DC, Metallica, Iron Maiden, Andrea Bocelli osv har dårlig lyd vært en gjenganger hos anmelderne.

– Som landets største konsertsal burde man strengt tatt kunne forvente mer. Spesielt med tanke på hvor dyre de fleste billettene til disse konsertene er. Hvis ikke salen er fylt til randen med publikummere, har man som regel et problem, og dette fører altfor ofte til en lydopplevelse som er langt under akseptabelt nivå, sier Rødahl.

LES OGSÅ: Bocelli med 120 musikere og 80 sølvgutter

Da Marianne Lauritzen anmeldte Iron Maidens konsert i fjor for Norway Rock Magazine, overstrømmet hun bandet med ros, men beklaget at hun hverken trillet en femmer eller sekser:

«Telenor Arena er ikke bygget for akustikk eller konserter. Når lyden er så grøtete at det tidvis er smertefullt, gitarene er borte og vokalene drukner, og man står der og skjærer tenner og skotter vantro på hverandre – da får mann ikke noen god musikalsk opplevelse.» skriver hun og forteller at lyden på pressetribunen tidvis låt som søppel.

Anmelderen forteller om mødre som holder seg smertefullt for ørene, og legger til at hun ikke vil bli overrasket over krav om tilbakebetaling.

Allerede da Sølvguttene sang med Andrea Bocelli for 15.000 publikummere i 2010, slaktet anmelderne lyden og beklaget at guttekoret nesten ikke kunne høres. Det overrasket arrangøren Stork, som meldte om ubetingede positive tilbakemeldinger.

Husker godt

NRKs anmelder Ragnhild Veire husker den dårlige akustikken under konserten. Hun fremhever at TA er en flerbrukshall, og mener arrangørene må ta kontroll over lydbølgene, dempe akustikken og at profesjonelle fagfolk må bygge den opp igjen.

– Jeg har hørt mye bedre lyd i Spektrum, sier hun, og har ikke vært i TA siden.

– Hva kan gjøres? Dagbladets anmelder understreker at han ikke er fagmann på forbedring av teknisk lydkvalitet:

– Jeg regner med at det finnes tiltak man kan iverksette, hvis dette faktisk er et problem man tar på alvor, sier Rødahl.

– Det er hele tiden en vurdering av hvor store tiltak man skal sette i verk i en flerbrukshall, svarer Veire.

Telenor Arena (TA)

Åpnet i 2009 og kostet 585 mill.

Euforum AS eier via Euforum Holding AS, som igjen eies av Kjell Chr. Ulrichsens selskap Vicama AS.

Tidl. arenaen til Stabæk Fotball, som nå spiller på Nadderud.

Leies nå ut til konserter, eventer, idrett og messer.

Anmeldere kritiserer konsertlyd, bl.a.: Dagbladet om Ariana Grande; En stemme fra himmelen i et konsertlokale fra helvete (1.5.17). Norway Rock Magazine om Iron Maiden; Ghost@TelenorArena (15.6.16). VG om AC/DC; Musikk-kommentar: Dropp Telenor Arena (28.6.13). VG om Nickelback; Konsertanmeldelse: Nickelback i Telenor Arena (15.11.13). VG om Metallica; Mastodonitica (14.4.10). NRK; Slakter lyden av Bocelli (9.4.10).

LES FLERE KULTURNYHETER HER

Artikkeltags