Skip to main content

22-åring har solgt kryptokunst for 12 millioner

Bæringen Trym Ruud (22) har solgt kryptokunst for millioner siden januar. På skjermen foran ham snurrer ulike bokser med fargerike figurer eller «Rude Boys» som 22-årige Trym Ruud fra Strand har kalt sitt første digitale kunstprosjekt.

Bæringen Trym Ruud (22) har solgt kryptokunst for millioner siden januar. På skjermen foran ham snurrer ulike bokser med fargerike figurer eller «Rude Boys» som 22-årige Trym Ruud fra Strand har kalt sitt første digitale kunstprosjekt.

Foto: Knut Bjerke

Trym Ruud (22) fra Bærum har solgt kryptokunst for 12 millioner kroner på et halvt år. Nå stiller han ut fysisk kunst kombinert med kryptokunst.

– Det er kunst akkurat som et maleri eller en skulptur, sier han til DN som anslår at Ruud har tjent 12 millioner på kunsten under merkevaren «Rude Boy's.»

Trym startet kunstnerkarrieren som et bachelor-prosjekt. Siden januar i år er dette blitt et attraktivt levebrød for 22-åringen. 

Kunstneren selger verkene gjennom den digitale, internasjonale markedsplassen Rarible der enkelte av verkene hans har gått for opp imot 32 i kryptovalutaen Ethereum (ETH), som tilsvarer 500.000 norske kroner.

– Jeg oppdaget at folk liker samleobjekter og la ut et par «Rude Boy's» før jeg la meg en kveld. Om morgenen var de gått for 5.000 kroner, har Ruud tidligere fortalt til Budstikka.

Mest populært

Trym Ruud er i dag den mest populære norske NFT-kunstneren. NFT står for Non Fungible Tokens som er et digitalt sertifikat som beviser at verket er unikt for den som kjøper.

Nå stiller bæringen for første gang ut fysiske verker kombinert med kryptokunst i galleriet Blankbox i Oslo. 

– Utstillingen er en introduksjon til mitt univers. Jeg håper at den kan gjøre folk som ellers ikke er opptatt av kunst, mer interessert, sier Ruud til NRK, og håper utstillingen gir de besøkende en forståelse for kryptokunst.

Pengene han tjener har Ruud stående i Ethereum, som kan veksles inn i norske kroner. Av videresolgte kunstverk får kunstneren ti prosent.

Disiplinert

Trym har kjøpt en fotosamling med krystaller og steiner, der henter han inspirasjon og farger. I fjor sommer oppdaget han 3D-programmet Blender og bestemte seg for å bruke 100 dager på å lære det godt. Kun én dag droppet han ut, det gjorde vondt.

– Jeg er nok litt streng med meg selv og vil helst gjennomføre det jeg har bestemt meg for. Disiplin er litt vondt, men det er da du oppnår noe, mener 3D-kunstneren.

Trym Ruuds verk Sweet/Sour
Trym Ruuds verk Sweet/Sour

To av «Rude Boy's»-ene kommer Trym aldri til å selge. Det er de faren hans kjøpte og ga ham i gave før han døde i april i år.

– Jeg syntes det er hyggelig at jeg fikk vist ham at jeg oppnådde suksess, før han forsvant. Det betydde mye for ham – og mye for meg, sier Trym Ruud, som er storebror til skiesset Birk (21) og Linnea (15).

Interessert

– Det kan bli en utfordring når den digitale kryptokunsten skal ut i det fysiske, sier Tone Hansen, direktør ved Henie Onstad Kunstsenter i Bærum, til NRK.

Hun er likevel interessert i den digitale kunsten og tror NFT er her for å bli.

– Vårt ansvar er å speile den verdenen vi lever i, og når verden går den veien må vi følge etter og sørge for at vi kan være aktuelle, også for den generasjonen som kommer, de som kan spillverdenen og de kodene vi ikke nødvendigvis kan, sier Hansen til NRK.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.