Skip to main content

Skuespiller Henny Moan hedres av kongen

Henny Moan fotografert hjemme i hagen på Jar.

Henny Moan fotografert hjemme i hagen på Jar.

Foto: KARL BRAANAAS

Kong Harald har utnevnt skuespiller Henny Moan (84) fra Jar til Kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for hennes innsats innen film og teater.

Henny Moan mottar utmerkelsen for sin fremragende innsats for norsk kunst- og kulturliv. 

84-åringen har vært ansatt ved de største teatrene i landet og spilt de fleste av de store kvinnerollene, særlig lang er hennes liste av Ibsen-kvinner gjort for NRK på 60- og 70-tallet. Henny Moan debuterte på kinolerretet i 1955, og har spilt i 24 filmer. Hun fikk Amanda ærespris i 2010.

At skuespilleren fra Jar nå mottar Den Kongelige Norske St. Olavs orden mener Sigve Bøe, mangeårig kollega på Det Norske teateret er høyst fortjent:

– Det er rett og slett storveis. Henny Moan har vært en personlighet i hele sitt liv, som har gått sine egne veier og hatt en enestående karriere, sier Bøe.

Skuespilleren og regissøren, som også har drevet Stabekk teater i en årrekke, beskriver Moan som en skuespiller av «den gamle skolen».

– Hun kunne være ganske bestemt på hvordan hun ville ha det.  Og slik ble det, som regel. 

Søkte lykken i Oslo

Moan vokste opp i Nord-Norge. Som 17-åring dro hun alene til Oslo for å bli skuespiller og ble tatt opp i det første kullet ved Statens Teaterskole i 1953. Hun debuterte ved Det Norske Teatret i 1955. Samme året medvirket hun i Arne Skouens «Barn av solen».

Sin første ektemann, forfatteren André Bjerke, møtte Henny på filmsettet til De dødes tjern. De to giftet seg i et «Bærumspreget bryllup i Åsgårdstrand» (ifølge Budstikka 14. oktober 1959) og fikk datteren Vilde. Sønnen Sole har hun med artisten Ole Paus, som hun senere levde sammen med.

Viktig for Paus

Ole Paus har selv beskrevet Moan som svært viktig for hans senere virke:

«Henny åpnet en verden som jeg overhodet ikke hadde vært i nærheten av. Hun tok meg inn i teaterverdenen, inn i litteraturverdenen, inn i musikkverdenen, og alle hennes venner ble mine venner. En vanvittig generøsitet. Hvis det er noen jeg kan takke for at livet ble som det ble, er det Henny Moan.» 

Moan satt også i kommunestyret i hjemkommunen Bærum for Arbeiderpartiet. 

Dekorasjonen vil bli overrakt ved et arrangement i Oslo, fredag 28. august 2020, ifølge en pressemelding fra Kongehuset.

Henny Moan, Ole Paus og sønnen Sole i Bjerkelundsveien i januar 1975.

Henny Moan, Ole Paus og sønnen Sole i Bjerkelundsveien i januar 1975. 

Foto: KARL BRAANAAS
Henny Moan på Jar i 1975.

Henny Moan på Jar i 1975.

Foto: KARL BRAANAAS
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.