Asker kulturhus gir unge talenter proff oppsetning

Klare: Johanne Lenvik, Maria Byrt, Maria Linnebo, Emma Ludvigsen, Aurora Vik, Nova Mjøen, Ingrid Westly, Tilde B.-Mostue, Jamie McAlpin, Kaja Tveter, Amber Gabrielsen, Mia Rynning, Anne Løtveit, Helena Dyrkorn.

Klare: Johanne Lenvik, Maria Byrt, Maria Linnebo, Emma Ludvigsen, Aurora Vik, Nova Mjøen, Ingrid Westly, Tilde B.-Mostue, Jamie McAlpin, Kaja Tveter, Amber Gabrielsen, Mia Rynning, Anne Løtveit, Helena Dyrkorn.

Asker kulturhus fikk nær halvannen million kroner i støtte til en juleforestilling sammen med Røyken og Lier. «Jula varer helt til påske» er klar.

DEL

– Jeg gråt da jeg så musikalen, sier en fornøyd Mari Haugen, som felte gledestårer på generalprøven.

Hun har ansvar for barnekultur i Asker kulturhus. Stykket er vist i Lier og Røyken, men den lokale premieren i Asker kulturhus er ikke før 16. desember. Det blir fem oppsetninger frem til 18. desember.

I fjor hadde kulturhuset suksess med sin egen oppsetning av «Teskjekjerringa», som mange kjenner fra Alf Prøysens fortellinger. Nå håper Haugen på tilsvarende med årets stykke.

– Hvorfor lager kulturhuset sin egen forestilling?

– Vi har mange talentspirer i Asker som vi vil gi en profesjonell oppsetning. Det finnes ikke mange slike juleforestillinger, derfor måtte vi lage den selv. Publikum sier de er glade for å slippe å dra til Oslo. Og vi synes det er gøy å snekre sammen et stykke sammen med Røyken og Lier, sier Haugen.

Handlingen

Over hele verden blir julepynt byttet ut med påskepynt. Hvem står bak?

Dette er kort fortalt en kamp mellom julenissen og påskeharen. Midt oppi mysteriet står Sonja fra Reisen til julestjernen og datteren Julia. Hun er født på selveste julaften, men kjenner ikke sin egentlige pappa.

– Dette handler om en jente som må redde jula etter at den onde påskeharen har tatt over, forteller Haugen.

20 barn er med

På jakt etter julepynt og Julies far møter vi morsomme og skumle eventyrskapninger. 20 teaterbarn fra Asker kulturskole er med som alver, dyr og monstre. Den ugandiskfødte Asker-danseren Herbie Skarbie tripper over himmelbuen som Rudolf.

Flere kjente navn står i programmet: Guri Schanke spiller mamma Sonja. Trine Bariås-Kvitstein spiller datteren Julie. Regissør er Johan Osuldsen, han regnes blant våre største musikalregissører med suksesser som «Mamma Mia» og «We Will Rock You».

Julenissen spilles av Mads Henning Jørgensen, kjent fra NRK-serien Vikingane. Gjengen bak «Nytt på nytt» og komikeren Åsleik Engmark har bidratt til manuskriptet.

– Stykket er både morsomt, spennende og kommer til å gi masse julestemning, lover Haugen.

LES OGSÅ: Ønsker forestillinger på Asker-låve

Tørre vitser

De har også fått støtte fra Norsk kulturhus nettverk og Det norske komponistfond for å lage familiemusikalen. Kulturdepartementet har bidratt med 750.000 kroner, også Asker kommune, Akershus fylke, Sparebankstiftelsen og Akershus teater har bidratt. Den totale støtten er på 1,45 millioner kroner til forestillingen.

På Venskaben har teaterjenter fra Kulturskolen sunget og danset siden sommerferien, for å bli klare til premieren.

– Jeg prøver å stoppe påskeharen og redde julen, sammen med søsteren min og Julie. Jeg er litt kul, kommer med tørre vitser. Jeg er litt slapp, men ikke dum i hodet. Jeg forsøker å være avslappet, og samtidig på hugget, forklarer Maria Linnebo om rollefiguren.

En tilsvarende gjeng med lokale ungdommer bidrar til forestillingen i Røyken og Lier.

Tre kulturhus samarbeider

Mari Haugen forteller at ideen om å lage en helt ny julemusikal i Asker kulturhus kom for ett år siden, da de ville følge opp denne fine juletradisjonen etter suksessen med Teskjekjerringa.

– Vi tok kontakt med Lier Kulturscene og Sekkefabrikken kulturhus. Vi gikk deretter til kulturskolene i alle tre kommuner og vi har alle bidratt inn på forskjellig måte. Det er helt nytt med et samarbeid mellom oss tre kulturhus, vi startet kommunesammenslåingen tidlig, sier hun og fortsetter:

– Vi har fordelt roller oss imellom, og har hver våre oppsetninger gjennom desember. De seks profesjonelle skuespillerne som er hyret inn, inkludert Guri Schanke, reiser rundt på de forskjellige scenene og opptrer med de lokale barneskuespillerne. I Asker er det flest ungdommer som har fått sjansen. De har vokst enormt på denne prosessen, så det blir virkelig spennende å se dem i full blomst neste helg i Asker, avslutter hun.

LES FLERE KULTURNYHETER HER

LES OGSÅ: Dagsavisen Fremtidens omtale av forestillingen

Artikkeltags