Aden sier at det har skjedd utallige ganger.

– De mange somaliske sjåførene nekter å kjøre meg. Noen har vist fingeren til meg eller trakassert meg på andre måter. Det har vært ren mobbing, mener hun.

LES OGSÅ: Drosjene kan miste pasient- og skolekjøring

Avvist av sjåfører

– Det gjør vondt, og det er mange. Nå på mandag nektet de tre første å kjøre meg, sier Aden.

Den fjerde hun spurte, tok henne imidlertid med.

– Han ringte en annen med lyden over høyttaleren i bilen. Sjåføren ba kameraten gjette om personen han hadde med i taxien med kort hår og bukse er en mann eller kvinne. Kameraten sa at han burde kaste meg ut av bilen. Det var veldig ubehagelig, forteller hun.

Frittalende

Amal Aden ble født i Somalia i 1983, og kom til Norge i 1996 etter å ha vært gatebarn i Somalia i flere år.

Amal Aden er forfatter av flere bøker, blant annet boken «Se oss – bekymringsmelding fra en ung norsksomalisk kvinne», hvor hun drøfter sider ved det norsk-somaliske miljøet og livet til en norsk-somalisk jente på 13–14 år.

Aden ble tildelt Zola-prisen i 2010 for sitt arbeid med norsk innvandrings- og integreringspolitikk.

Aden fått Buskerud fylkeskommunes likestillingspris, YS likestillingspris, Lesbetoppen Gaysir, Amnestyprisen og Erik Byes minnepris.

Amal Aden reiser mye rundt, blant annet til skoler i Asker og Bærum som ledd i arbeidet med «Den kulturelle skolesekken»

– Hva tror du er grunnen til at de ikke vil kjøre deg?

– Det får du spørre dem om, sier hun.

LES OGSÅ: Slåsskamp mellom drosjesjåfører

Så hendelsen

En sjåfør Budstikka har snakket med, så selv at hun ble nektet skyss, og tilbød seg å kjøre henne. Nå har han blitt hennes faste sjåfør.

– Det kan jo ikke være slik at folk blir nektet taxi på grunn av hva de mener eller hvordan de lever. Her må styresmaktene gripe inn, sier han til Budstikka.

Sjåføren ønsker å være anonym for å unngå problemer med andre sjåfører.

Lederen i Somalisk kvinnenettverk i Asker, Deega Sugule, reagerer også på disse sjåførenes oppførsel.

– Dette er veldig dumt av dem, og slikt kan de ikke gjøre. Og jeg håper at hun ikke tenker at alle somaliere mener det samme om henne. Hun må få mene akkurat hva hun vil uten at slike ting skal skje, mener Sugule.

LES OGSÅ: Bryter med Oslo-drosjene – får ikke operere fritt i Asker og Bærum

– Meningsløst

Styreleder Tom Tysland i Asker og Bærum taxi er klar i sin tilbakemelding:

– Det er veldig overraskende for meg. Det er helt meningsløst at noen skal nektes å få taxi uansett årsak. Hvis noen av våre sjåfører nekter henne å sitte på, så holder det ikke mål i det hele tatt. Da skal hun ta nummeret på taxien, og henvende seg til trafikkontoret, for slik vil vi ikke ha det, sier han.

Leder Robert Hercz i 0-Taxi, et selskap som kjører i Asker og Bærum, er også krystallklar.

‑ En drosje har en rett, men også en lovbestemt plikt, til å kjøre passasjerer mot betaling. Det å diskriminere noen på grunnlag av hudfarge, religiøs tro, seksuell legning eller politisk oppfatning er straffbart. Dette gjelder selvsagt like mye for en drosjesjåfør overfor passasjerer, som for en butikkansatt overfor sine kunder, fastslår han.

Hercz opplyser at samtlige drosjesentraler i Akershus har innført nulltoleranse for avvik som bl.a. berører passasjerenes trygghet i drosje, og rapporterer alle slike forhold direkte til politiet. En drosjesjåfør som på tross av politiets innledende vurdering i forbindelse med at de har behandlet hans søknad om kjøreseddel, senere skulle vise seg uegnet i yrket, vil dermed raskt kunne miste kjøreseddelen og bli fjernet.