Eiksmarka-tannlege klar for grenseløs satsing på tannhelse

INGEN GRENSER: Tannlege Wubalem Kassahun legger ikke skjul på at hans prosjekt er inspirert av organisasjonen Leger uten grenser.

INGEN GRENSER: Tannlege Wubalem Kassahun legger ikke skjul på at hans prosjekt er inspirert av organisasjonen Leger uten grenser. Foto:

Wubalem Kassahun (30) hadde sitt første møte med en tannlege som 8-åring. Nå bidrar tannlegen for å bedre tannhelsen i fødelandet Etiopia.

DEL

– Jeg er heldig som er i en posisjon hvor jeg har muligheten til å reise tilbake og hjelpe andre. Det er veldig givende, sier Wubalem Kassahun.

30-åringen fra Etiopia kom til Norge i 1995. Under tannlegestudiet i Bergen fikk han øynene opp for nøden i sitt fødeland.

– Jeg var flere ganger i Etiopia, og hospiterte blant annet på universitetet i hovedstaden Addis Abeba. Da så jeg hvor langt tilbake man er satt innenfor tannhelse, både når det gjelder behandling og mangel på utstyr, sier Kassahun.

– I Etiopia er det 100 millioner innbyggere, men det er bare noen få hundre tannleger. Det vekket en tanke i meg, og et ønske om å gjøre en forskjell, fortsetter Eiksmarka-tannlegen.

LEST DENNE? Leger og tannleger satser på kjøpesenter 

Prøveprosjekt

I mars 2016 startet han organisasjonen Tannhelse uten grenser, sammen med vennen Shane Steven Murray.

Tannhelse uten grenser

En nøytral og uavhengig medisinsk hjelpeorganisasjon som arbeider for å fremme tannhelse i land der det finnes dårlig tannhelsetilbud.

Stiftet i mars 2016 av Wubalem Kassahun og Shane Steven Murray.

De frivillige arbeiderne utfører gratis tannbehandling og underviser i tannhelse.

Foreløpig er arbeidet konsentrert i Etiopia. Der samarbeider de med universitetet og et lokalt sykehus i hovedstaden Addis Ababa. Også et barnehjem og et hjem for eldre og psykisk utviklingshemmede får bistand fra organisasjonen. Målet er å ha prosjekter også i andre utviklingsland.

Organisasjonen har i dag nærmere 80 medlemmer.

Kilde: Tannhelse uten grenser

30-åringen søkte om økonomiske midler og tannlegeutstyr fra tannklinikker og utstyrsleverandører, men responsen uteble. Det stoppet imidlertid ikke den ambisiøse tannlegen.

– Jeg bestilte flybilletter og dro til Etiopia. Der bodde jeg hos min bestemor, og gjennomførte tannbehandlinger samtidig som jeg så etter samarbeidspartnere, forteller Kassahun.

Tilbake i Norge hadde tannlegen nå noe konkret å vise til, og på landsmøtet til Den norske tannlegeforening fikk han sjansen.

– Det ble en døråpner for oss, vi fikk 60 medlemmer på to dager. Vi opprettet også kontakt med flere leverandører, som både ville støtte oss økonomisk og levere utstyr til oss, sier Kassahun.

Nå har Tannhelse uten grenser nærmere 80 medlemmer. Til sommeren drar Wubalem Kassahun og fem andre tannleger til Etiopia for å utføre gratis tannhelse- arbeid. Det gjør de på frivillig basis, ulønnet og med flybillett betalt av egen lommebok.

– Vårt store mål er å få samlet inn nok penger slik at vi kan kjøpe mobile tannlegestoler med utstyr som vi kan transportere ut på landsbygda der nøden virkelig er størst, fastslår Kassahun.

LES OGSÅ: Løkketangen-veteran fra nedtur til opptur 

Applauderer engasjementet

I tillegg til gratis tannbehandling for fattige, vil organisasjonen også drive opplæring i tannhelse.

– Litt av tanken hvis vi får samlet inn nok midler og folk, er å ha flere prosjekter i flere land, slik at man kan hjelpe så mange som mulig. Sammen kan vi gjøre en forskjell, en tann om gangen, sier Kassahun med et smil.

Den norske tannlegeforening applauderer innsatsen til Tannhelse uten grenser, som i tillegg til Kassahun styres av Sinduja Nagendrarasa, Umair Zia og Magnus Rogne Halland.

– Det er godt at våre medlemmer er engasjerte, og bidrar til bedre tannhelse for folk i land som ikke er så privilegerte som oss i Norge, sier president Camilla Hansen Steinum.

– Jeg vet ikke så mye om organisasjonen Tannhelse uten grenser utover at de samler inn mye utstyr, og det er fint. Det koster mye penger å drive med tannbehandling, og det er bra at vi i Norge kan være med å bidra til det i andre land, sier Hansen Steinum.

Artikkeltags