Denne uken kom den gledelige nyheten om at Sandvika Pride utvides til to dager og får egen parade. Det gir oss alle en mulighet til å feire mangfold og vise samhold i enda større grad og vise at vi mener det når vi sier at alle har rett til å være den man er og elske den man vil.

I 2021 arrangerte organisasjonen Fri en Mini-Pride på byscenen. I fjor tok ungdommer tilknyttet Helset aktivitetssenter initiativ til Sandvika Pride. De unge gikk bredt ut og involverte mange aktører, og med hjelp fra Ungdom og Fritid i Bærum kommune gikk det første offisielle arrangementet av stabelen i Bakgården i Sandvika 5. juni.

Mangfoldsprosjektet ble en suksess, og i høst ble det kåret til årets ungdomsprosjekt under organisasjonen Ungdom og Fritids årlige landskonferanse. Juryen var spesielt opptatt av at prosjektet fikk store ringvirkninger. Ungdommene skapte en lokal møteplass og bidro til å sette LHBTQ+ på agendaen. Og selv om Sandvika Pride er initiert og arrangert av ungdom, er opplegget for alle, uansett alder. Det hele muliggjort fordi Bærum kommune la til rette for det.

Bare to uker senere ble det mer dramatisk. Et regnbueflagg ble firt og brent på Bekkestua ungdomsskole. Rektor Morten Rondan sa til Budstikka at han kjenner til at det har skjedd andre steder også. Under en uke senere, natt til 25. juni, mistet to menn fra Bærum livet under masseskytingen ved utestedene Per på hjørnet og London pub i Oslo. Det var en grusom hendelse som sjokkerte langt utover det skeive miljøet.

Dette er et angrep mot våre verdier, sa Bærums varaordfører Siw Wikan (H), og la til – ingen skal få ta fra oss friheten til å være den vi er eller elske de vi vil.

Les også

Bærum står sammen mot hatkriminalitet

Men følelsen av frihet var for mange brutalt revet bort. 50 år etter at homofili ble avkriminalisert i Norge, følte mange skeive seg mer utsatt enn noen gang. Mange var redde, følte seg utrygge og tok av seg regnbuearmbåndene. Fortsatt kjenner flere på uro og frykt.

Det er vondt å vite at mange ofte opplever negative hendelser eller nedsettende kommentarer. Altfor mange kommentarfelt blir fortsatt fylt av skremmende mye hat og diskriminerende holdninger. Ordfører i Bærum, Lisbeth Hammer Krog (H), sa i fjor at hun mener samfunnet fortsatt har en vei å gå. Det har hun dessverre rett i.

Både Asker og Bærum kommuner har heist regnbueflagg foran rådhusene de siste årene. I Bærum ble flaggene hengende en uke lenger enn planlagt for å hedre de drepte. Det er et viktig signal fra øverste hold. Like rettigheter for alle kan aldri tas for gitt, og vi må aldri slutte å jobbe for medmenneskelighet og likeverd.

Du og jeg er også viktige brikker som må bidra.

Men det er ikke nok med regnbueflagg en gang i året. Du og jeg er også viktige brikker som må bidra for at alle som bor, jobber og besøker Bærum føler at man kan være seg selv.

Les også

Pride-pinse i Sandvika

Jeg håper vi kan fylle Sandvika med liv og et myldrende mangfold den 10. og 11. juni. Det er rett og slett en viktig anledning til å møtes og til å feire at vi alle er akkurat like viktige.

La oss vise at vi er mange som ønsker et raust lokalsamfunn både når paraden går fra rådhuset og i resten av byen denne junihelgen.

Om Ingvild K. Vederhus

Ingvild K. Vederhus er kommentator og debattjournalist i Budstikka. Hun har vokst opp på Gjettum i Bærum og har bosatt seg samme sted.

Vederhus er journalist med tjue års erfaring. Hun har også jobbet som kommunikasjonsansvarlig og selvstendig næringsdrivende.
Her kan du lese flere kommentarer.