– Da jeg gikk tur med bikkja for litt siden møtte jeg to høflige karer som syklet forsiktig på stien. Etter at de hadde kjørt forbi meg, passerte de også et par som gikk på tur. Da ble det full utskjelling med klar hentydning til at det var forbudt å sykle på stien, sier Mette Karlsrud Stene-Johansen, og fortsetter:
– Hadde de kjørt gris, så hadde jeg skjønt det mer. Jeg har selv opplevd en far og sønn som har ropt «løype» mens de har kommet susende på hver sin sykkel. Det handler om å oppføre seg, fastslår hun.
LES OGSÅ: Svaksynte Jørn hånes av marka-syklister
Skilt med forbud
Sandvika-kvinnen går ofte tur med hunden i området, og benytter seg også av stiene langs Dælivann når hun løper. Hun forteller at det har vært flere konflikter mellom syklister og fotgjengere i området.
– Jeg sykler ikke selv, men kjenner mange i nabolaget som gjør det, og som forteller at de av og til blir skjelt ut av turgåere når de sykler forbi, sier hun.
Bakgrunnen for konfliktene er skilt som står langs tur, hvor det står at «sykling og ridning er kun tillatt på veier».
– Dette er noe de som ikke liker syklister har fått med seg. Rent personlig så lurer jeg på hvorfor det er kommet et slikt skilt, forteller Mette Karlsrud Stene-Johansen.
Selv har hun nemlig ingenting imot at det sykles på stiene ved Dælivann.
– Jeg møter innimellom syklister i dette området, og mener at de bør kunne ferdes der hvis de viser aktsomhet, sier hun.
LES OGSÅ: (+) Politiet: – Deler av sykkelmiljøet må gå i seg selv
– Litt foreldet
Skotta naturreservat langs Dælivann inngår i Kolsås-Dælivann landskapsvernområde, og ble fredet i 1978. Formålet med fredningen er å bevare en naturtype med spesiell verdi for forskning og undervisning. Forbudet mot sykling på stier er det Fylkesmannen i Oslo og Akershus som står bak.
– Vi er kjent med at det har vært noen brukskonflikter mellom sykkel og gående på stien langs Dælivann, og det hender av og til at vi får noen telefoner på dette, men reglene er nå slik som reglene er, sier seniorrådgiver Christian Hillmann i Fylkesmannens miljøvernavdeling.
Han legger imidlertid ikke skjul på at regelen om at sykling kun er tillatt på veier er litt utdatert.
– Det er en litt eldre verneforskrift, og vi har diskutert at vi burde hatt en revisjon av reglene der. Det er flere ting ved den verneforskriften som er litt foreldet. Presisjonsnivået i grensene er litt for dårlig, og vernereglene må moderniseres litt, sier Hillmann, og fortsetter:
– På 70-tallet var det vel ingen som syklet på stier. Det er først i den senere tiden at det har vært aktuelt, når syklene kom med støtdempere osv.
LES OGSÅ: (+) Advokat skjelt ut etter krast innlegg om trafikanter
God effekt
Hellmann beskriver turen fra vest for Dælivann og rundt Gjettumåsen som en utrolig fin tur, med en gammel og spennende skog. Det kan man ifølge seniorrådgiveren takke bestemmelsene om fredningen av området for.
– Man ønsket et område som kunne bli videreført fritt for nye inngrep, og i området Kolsås og Dælivann har dette hatt en skikkelig effekt. Hvis man ser på gamle flybilder, så kan man se at området Kolsås og Dælivann er videreført slik det var tidligere, mens områdene rundt har forandret seg, fastslår Hellmann.
Men å forby sykling er ikke lenger noe Fylkesmannen setter opp bestemmelser for.
– I nye naturreservat i marka er sykling nå tillatt på vei og sti. Det er altså ingen begrensning i forhold til friluftsloven. Men i de områdene
som er litt eldre, er det bare tillat å sykle på vei, sier seniorrådgiveren.
– Så dere vil ikke anmelde noen for sykling på stiene i dette området?
– Vi har ikke for vane å anmelde noen. Da må det i hvert fall dreie seg om store saker, avslutter han.