Skip to main content

Vil «kopiere» OL-gullet 50 år etter i Asker-velodrom

Knut Knudsen (til høyre) forteller unge syklister om OL-gullet han tok i 1972. Fra venstre: Felix Ringdal, Aslak og Gustav Wendelbo Aanesen. Om to år håper Knut Knudsen at han kan sykle i den nye velodromen i Asker. Bak fra venstre: Sykkelpresident Jan-Oddvar Sørnes, visepresident Dag Schartum-Hansen og kulturminister Abid Q. Raja.

Knut Knudsen (til høyre) forteller unge syklister om OL-gullet han tok i 1972. Fra venstre: Felix Ringdal, Aslak og Gustav Wendelbo Aanesen. Om to år håper Knut Knudsen at han kan sykle i den nye velodromen i Asker. Bak fra venstre: Sykkelpresident Jan-Oddvar Sørnes, visepresident Dag Schartum-Hansen og kulturminister Abid Q. Raja.

FOTO: KNUT BJERKE

50 år etter at han tok OL-gull på bane i München i 1972, håper Knut Knudsen (70) at han kan sette seg på sykkelen i den nye velodromen i Asker.

– Det hadde vært utrolig artig å få til det. Jeg får i så fall sykle på den nederste banen, smiler Knut Knudsen til Budstikka.

I 1972 ble han en folkehelt i Norge da han tok OL-gull på bane i München-OL. 1. september 2022 er det 50 år siden han vant det historiske gullet. Nå vil han sette seg på sykkelen i den nye velodromen i Asker om snaut to år.

Tirsdag var han, sammen med kulturminister Abid Q. Raja, Asker-ordfører Lene Conradi og idrettspresident Berit Kjøll med på å markere byggestarten på den nye velodromen i Asker.

– Jeg holdt på å besvime da det ble klart at velodromen skulle bygges, sier Knudsen.

Knut Knudsen tror den nye velodromen vil bety mye for sykkelsporten. Ikke bare i Asker, men også i hele Stor-Oslo.

– Dette vil bety enormt for sykkelsporten. Mange av de store syklistene ute i verden begynte på bane, og for unge syklister i Asker og Bærum vil dette bety at de også kan lære seg å beherske sykkelen i et området der biltrafikken er stor, sier Knudsen, som etter mange år i Heggedal nå bor på Eiksmarka i Bærum.

Kvart milliard

Asker-ordfører Lene Conradi måtte for én gangs skyld gi fra seg gravemaskinjobben. Det var kulturminister Abid Q. Raja som fikk ta det første gravetaket til den nye velodromen på Langenga i Asker.

Men ordføreren kan likevel sole seg i glansen av anlegget som etter planen skal stå ferdig i 2022. Det er nemlig Asker kommune som kommer til å være en av de store bidragsyterne til velodromen. De har forskuttert rundt 60 millioner til infrastruktur, gitt lånegarantier på 170 millioner kroner, forskuttert spillemidler og gitt kommunale bidrag. Samtidig går de inn som en av de store leietagerne i selve sportsdelen, for å sikre driften.

– Finansieringen var en utfordring hele veien. Og det er riktig at kommunen har strukket seg langt for å få til dette. Dette har også vært et spleiselag med flere kommuner, næringslivet og private aktører, sier Lene Conradi om prosjektet som totalt strekker seg mot en kvart milliard kroner. Det inkluderer både velodromen og administrasjonsbygget ved siden av.

– Dette kommer til å sette Asker på kartet i hele østlandsområdet, og velodromen vil komme hele idretten i møte, ikke bare sykkelsporten, sier Conradi.

Norges beste sykkelmiljø

Bjørn Solheim er leder av Asker Cykleklubb og hadde en stor dag tirsdag. Han mener at en god sykkelklubb nå vil bli enda bedre.

– Dette blir enormt bra. Nå kan vi snart tilby våre gode syklister enda bedre forhold, spesielt om vinteren. Vi har allerede et godt samarbeid med NTG Bærum og Norges Cykleforbund. Dette vil bli enda bedre med denne velodromen og vil gjøre våre syklister bedre, sier Solheim. Han sier at klubben er i ferd med å etablere en ny banegruppe.

Sykkelpresident Jan-Oddvar Sørnes sier at Asker, når velodromen står ferdig, vil stå frem som en av de store sykkelbyene i Norge.

– Det er potensielt 1,5 millioner mennesker som kan sogne til dette anlegget, sier sykkelpresident Jan-Oddvar Sørnes.

Knut Knudsen, olympiamesteren fra 1972, må bare legge seg i trening.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.