Skip to main content

Vegard Stake Laengen imponerte i brudd i VM: – Har ikke store forhåpninger

I BRUDD: Vegard Stake Laengen har gått i brudd under VM i Innsbruck. Han tror løypen er for hard for nordmennene.

To uker etter Spania Rundt, skal Vegard Stake Laengen gjennom et knallhardt VM. Men noen norsk suksess har han ikke tro på. Men noen kilometer ut i løpet har han gått i brudd.

Fra VM-løpet:

- Stake Laengen endte på 43. plass - og kjørte altså meget sterkt i bruddet. Spanjolen Alejandro Valverde tok gullet.

- 22,8 kilometer fra mål er moroa over. Stake Laengen og Asgreen kjøres inn hovedfeltet.

- 25.5 kilometer gjenstår. Italita kjører knallhardt i hovedfeltet - men Stake Laengen og Asgreen har en ledelse på 1.20.

- 30 kilometer igjen. Stake Laengen imponerer voldsomt - og sammen med Kasper Asgreen har han to minutter og 26 sekunder ned til hovedfeltet.

- 35 kilometer igjen. Stake Laengen og Asgreen har nå en ledelse på 2.44 ned til hovedfeltet.

- Snaue fem mil fra mål er avstanden nå fire minutter og 17 sekunder. Det er nå kun Vegard Stake Laengen og danske Kasper Asgreen igjen i bruddet.

- Det gjenstår nå 68,5 kilometer. Avstanden fra Stake Laengens utbrytergruppe og ned er 5 minutter og 47 sekunder.

- 95 kilometer før mål er Vegard Stake Laengen i en utbrytergruppe som har åtte minutter ned til hovedfeltet.

Styrket med tanke på form

– Når jeg er ferdig med treukersløp pleier jeg å komme styrket ut med tanke på form. Etter litt hvile og rolig trening pleier formen å være oppadgående. Vi får håpe det er tilfelle denne gangen og, sier Vegard Stake Laengen fra Borgen i Asker, som sykler for storlaget UAE.

Søndag for snart to uker siden var han ferdig med de 3.254,7 kilometerne årets Spania Rundt bød på over tre uker. Denne søndagen legger han i vei under VM i Innsbruck – i en løype som er 259,4 kilometer og stiger 4.670 høydemeter. Alt på en dag.

– Jeg pleier å tåle lange endagsløp ganske bra. Trikset nå er å senke skuldrene, slappe av og flyte på det at man har Spania Rundt i beina, sier Laengen.

LES OGSÅ: Aalrust overtok ledertrøyen i ungdommens Tour de France

– For hardt

Under Spania Rundt kjørte Stake Laengen som hjelperytter for italieneren Fabio Aru – som ikke har hatt sin beste sesong, og endte over en time bak vinneren Simon Yates. Selv ble Stake Laengen nummer 107.

I VM tror han Norge vil stille uten en klar kaptein.

– Det er nok et mesterskap vi ikke skal ha de største forhåpningene til. Vi har ingen favoritt i en så hard løype med mye klatring, sier Stake Laengen.

 – Jeg tror det blir et åpent løp for alle på laget, og at alle kan ha sjansen til å gå i brudd. Jeg håper jeg tar feil og noen overrasker meg, men det er ekstremt høyt nivå på de beste klatrerne i verden, og ingen norske har vist seg helt på det nivået i år, fortsetter han.

– Det er ikke ofte det er et klatre-VM, så det ville vært veldig rart om Frankrike, Spania, Italia og så videre ville latt et brudd gå inn. Jeg tror man hadde blitt rik om man satset på det og det gikk inn.

LES OGSÅ: Norgesmester Stake Laengens nye trøye: – Ikke alle som liker den

Ikke helt fornøyd

Etter VM skal Stake Laengen kjøre Tyrkia Rundt, før løpssesongen hans er over 14. oktober. En sesong som har gitt NM-gull og andreplass på en etappe i et World Tour-løp - men kanskje ikke de resultatene i treukersløp som Stake Laengen håpet på.

– Det har vært oppturer og nedturer. Jeg føler det er en del positivt – jeg er norsk mester. Sånn sett skal jeg ikke klage. Det er første gang jeg er det i karrieren. Jeg vet hvor vanskelig det er. Det er et høydepunkt, og det at jeg får sykle rundt med norsk mestertrøye er noe spesielt, sier Stake Laengen.

– Ellers var det en etappe i Katalonia Rundt, som også er et World Tour-løp, der jeg ble nummer to etter et brudd. Så jeg har fått vært der oppe. Alt i alt er jeg vel greit fornøyd, men jeg hadde kanskje håpet at jeg skulle vært enda vassere både i Giro d'Italia og Vuelta a España. Det er vel i de to løpene der jeg føler at formen skulle vært bedre.

Før Vuelta a España ladet Stake Laengen opp i Sestriere i Italia - alene.

– Det gikk ikke helt som forventet. Vueltaen var litt nedtur. Jeg skulle vært hakket sterkere under det løpet. Det var det jeg følte på selv. Jeg fikk gjort en bra jobb for laget,synes jeg, men det er ekstra gøy å kjenne at man har det ekstra giret. I årets Vuelta var jeg ikke på mitt beste.

– Det er litt kjedelig følelse akkurat det. Men jeg må gjøre det beste ut av det. For meg er det ikke så synlig, fordi jeg er mer tiltenkt en hjelperytterrolle. Den fikk jeg gjort ganske bra. Da slipper man litt unna. Men jeg prøver alltid å yte mitt beste. Spesielt noen dager har man sjansen for brudd. Jeg skulle nok vært mer aktiv der.

LES OGSÅ: Stake Laengen slo knockout på Kristoff og Boasson Hagen - tok NM-gull

Hjem til Borgen

Det er altså bare to uker siden Spania Rundt - og et treukersløp er noe av det hardeste man kan gjøre som idrettsutøver. Men et endagsløp som VM er også knallhardt - og varer i mange timer.

– Hvordan lader man best opp mellom to store kraftanstrengelser?

– En ting er at hvile og restitusjon er viktig. Samtidig er det lett å gå i den fellen at man setter seg ned og hviler for mye. Mye av trikset er å holde beina i gang, men intensiteten lav, hvert fall til å begynne med. Forrige torsdag var min første tur over fire timer. Den helgen økte jeg intensiteten og kjørte noen intervaller. Så ble det noen hardøkter denne uken, sånn at jeg er klar til et hardt løp.

– Hvordan er en søndag etter et treukersløp?

– Man er selvfølgelig ganske sliten, men det er siste dag, så hele støtteapparatet går ut og spiser. Det er en avslutning etter tre uker. Man ligger ikke med beina høyt. Men når man tar flyet hjem tidlig på morgenen mandag, da kjenner man at det er deilig å være ferdig. Det er vel egentlig mandag kveld at man kjenner at man er ganske søvnig og sliten, ja.

Og etter 14. oktober, tar Stake Lanengen kanskje turen hjem til Norge også. Han bor nemlig i Nice, men er opprinnelig fra Borgen i Asker.

– Jeg pleier ofte å besøke foreldrene mine etter endt sesong. Høsten er en deilig og avslappet periode å være i Norge, sier Stake Laengen.

– På vinteren har det ofte vært vanskelig å trene og gjøre det man skal i Norge. Derfor har det blitt mye i Nice opp gjennom årene. Her får jeg trent på vinteren, her det sjeldent snør.

Sykkel-VM går i dag. Målgang er ca. 17.00

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.