Skip to main content

Tor-Kristian (72) sporet opp sin stjålne elsykkel

Elsykkelen til Tor-Kristian Øines er nå trygt plassert i boden i kjelleren etter den ufrivillige lufteturen.

Elsykkelen til Tor-Kristian Øines er nå trygt plassert i boden i kjelleren etter den ufrivillige lufteturen. 

Foto: KIM VAN DER LINDEN

Takket være en innbygget sporingsenhet, fikk Tor-Kristian Øines fra Asker elsykkelen tilbake drøye to døgn etter at den ble stjålet.

Natt til tirsdag ble 72-åringens elsykkel stjålet fra garasjeanlegget i Bankveien 14 i Asker sentrum. Tor-Kristian Øines hadde vært syk et par dager, og oppdaget ikke tyveriet før onsdag kveld.

– Jeg fikk hakeslepp. Sykkelen var låst med wirelås til en ståltrapp. Denne hadde de klippet over. I tillegg var alt av utstyr, som sykkelvesker og verktøy, fjernet. Tyvene hadde også tatt med seg laderen som lå i et veggskap ved bilen min, forteller Øines.

72-åringen har imidlertid fått bygget inn en sporingsenhet på sykkelen. Den er koblet opp til en app på mobiltelefonen, og sender ut meldinger når sykkelen blir flyttet på.

Dette synet møtte 72-åringen da han tok turen ned til garasjekjelleren onsdag kveld.

Dette synet møtte 72-åringen da han tok turen ned til garasjekjelleren onsdag kveld.

FOTO: PRIVAT


Sto låst på togstasjon

Da Tor-Kristian Øines så at sykkelen sto på et tog i Oslo, mistet han troen på at han ville få se sykkelen sin igjen. Torsdag ettermiddag, få timer etter at tyveriet var anmeldt til politiet, fikk han imidlertid nytt håp.

– Da så jeg at den sto på Heggedal stasjon. Jeg kjørte ut og fant sykkelen på stasjonen, hvor den sto låst sammen med en annen sykkel. Jeg klippet låsen, frigjorde sykkelen og puttet den i bilen, sier Øines.

Asker-mannen varslet politiet i håp om at de kunne pågripe tyven når han kom for å hente syklene på stasjonen. Han fikk imidlertid beskjed om at de ikke hadde mulighet til å prioritere dette.

Her står sykkelen låst til en annen sykkel på Heggedal stasjon.

Her står sykkelen låst til en annen sykkel på Heggedal stasjon. 

FOTO: PRIVAT

Lav oppklaringsprosent

I 2020 steg antall sykkeltyverier kraftig etter flere år med en noenlunde stabil utvikling. Også i 2021 har det blitt stjålet et betydelig antall sykler, noe blant annet Baard Fiksdal fra Høvik fikk erfare i sommer.

Samtidig er oppklaringsprosenten på sykkeltyverier meget lav. Avsnittsleder ved etterforskningsavdelingen på Asker politistasjon, Kurt Alfred Springer, opplyste til Budstikka i august at anslagsvis 7 prosent av sykkeltyveriene i Asker blir oppklart.

Tor-Kristian Øines er glad han har fått elsykkelen tilbake, som han for tre år siden betalte 25.000 kroner for. 

– Jeg liker den. Det er en fin sykkel, så ønsket om en ny sykkel er langt nede på prioriteringslisten. Jeg hadde kanskje fått igjen 15.000 kroner på forsikringen, sier han.

Kommunikasjonssjef i If, Sigmund Clementz, legger ikke skjul på at en påmontert sporingsenhet kan være en god ting, men at det også er utfordringer knyttet til teknologien.

– Man kan finne ut hvor sykkelen er, men hva gjør du så? Skal du oppsøke personen og si at det er min sykkel eller ringe politiet, som må prioritere, og som også må ha et visst rettslig grunnlag for å gjøre undersøkelser, forteller Clementz.

kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If anbefaler å låse elsykler og andre dyre sykler godt, gjerne med to bøylelåser.

kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If anbefaler å låse elsykler og andre dyre sykler godt, gjerne med to bøylelåser.

FOTO: PRIVAT

Han advarer mot å ta saken i egne hender, selv om sannsynligheten for et fysisk angrep kan virke liten.

– Vi har eksempler på hvor enten eier eller andre personer har agert mens et sykkeltyveri foregår. I Trondheim var det en person som ble hardt skadet for en tid tilbake etter å ha blitt angrepet av en sykkeltyv, fortsetter kommunikasjonssjefen.

For å forhindre tyveri av elsykkelen anbefaler Sigmund Clementz å ta batteriet med inn på jobben eller inn i boligen, og dermed gjøre sykkelen mindre attraktiv. I tillegg ber han eierne låse elsykkelen godt.

– En wirelås tar bare ett til to sekunder å klippe selv med et ganske lite verktøy. Vi anbefaler en bøylelås. Denne får du fra 200–300 kroner, og vil gi sykkeltyven langt mer trøbbel. Da må tyven bruke verktøy som gjerne gir mer lyd og som kan gi mer oppmerksomhet.

– De burde googlet

Tor-Kristian Øines er imidlertid godt fornøyd med sporingsenheten sin, og har også tidligere fått god bruk for lignende teknologi. I 2014 ble han frastjålet en kraftig båtmotor. Skjult sporingsutstyr i motoren hjalp politiet med å finne den og to andre båtmotorer.

– Tyvene burde google den de skal stjele fra først. Da hadde de forstått at det ikke var noe poeng, sier 72-åringen. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.