Skip to main content

Syklet 197 ganger opp og ned samme bakke

Håkon Lunder Aalrust startet året med en voldsom treningsøkt.
Håkon Lunder Aalrust startet året med en voldsom treningsøkt.
Foto: PRIVAT

– Jeg tenkte jeg kunne gjøre noe dumt, sier Håkon Lunder Aalrust som startet året med 14 og en halv times treningsøkt. 

– Det var forferdelig. Jeg innbilte meg at dette burde gå greit. Men det er noe annet enn man kan forestille seg uten å ha prøvd, sier Lunder Aalrust (23).

Asker-gutten startet nemlig årets første dag med et smell. Like etter at de siste nyttårsrakettene var fyrt opp, klokken 06.20 den 1. januar, la han i vei opp Skogsbakken i Stavanger for første gang for dagen. 14 og en halv time senere var 197 turer opp bakken fullført. 9.047 høydemeter og 233.04 kilometer var syklet, og 9.245 kalorier forbrent. En såkalt «Everesting», der målet er å nå 8.848 høydemeter i løpet av én økt.

– Jeg ville prøve fordi jeg ikke har noe lag for 2021. Jeg har syklet tre år på kontinentallag (3. divisjon i verden), men laget mitt har bestemt seg for å legge ned. Jeg har så langt ikke lyktes med å finne et nytt. Det har vært litt demotiverende å ikke få lov til å drive med det jeg har lyst til å drive med. Da tenkte jeg at jeg kunne gjøre noe dumt, ler Lunder Aalrust – som fremdeles ikke har gitt opp håpet om å finne et nytt lag.

Plan B, for syklisten som tidligere har hatt gul ledertrøye i «ungdommens Tour de France», er å begynne å sykle for gamleklubben Asker Cykleklubb. Der vil tilgangen til store ritt være mindre, men han får i alle fall syklet ritt.

Dataene fra Håkon Lunder Aalrusts «Everesting» vitner om en voldsom kraftanstrengelse. Aktiv sykkeltid var på snaut 13 timer, mens totaltiden inkludert pauser endte på over 14 og en halv time.

Dataene fra Håkon Lunder Aalrusts «Everesting» vitner om en voldsom kraftanstrengelse. Aktiv sykkeltid var på snaut 13 timer, mens totaltiden inkludert pauser endte på over 14 og en halv time.

Foto: Skjermdump, Strava

Ikke for alle

Forrige vinter var det flere lokale langrennsløpere som gikk ekstremturer, og i sommer fullførte bæringer sykling av Norge på langs og et langløp som varte i over ett døgn.

– Noen klarer å presse seg og trene. Da må man ha noe å virkelig strekke seg etter. Ofte er essensen at det er langt, ikke gjort av mange andre og med knapp tidsfrist, sa trendforsker og sosialantropolog Gunn Helen Øye til Budstikka for å forklare hva som driver ekstremmosjonistene.

Lars Engebretsen, lege ved Olympiatoppen, har til Aftenposten tidligere advart mosjonister fra å ukritisk kaste seg på ekstreme treningstrender, da man får redusert sitt immunapparat. Men, han mente utøvere som er i god form fra før kan ha godt utbytte av slik trening.

Lunder Aalrust, som altså er en dreven syklist, forteller at det var fantastisk tøft å fullføre.

– De første tre timene følte jeg meg bra. Etter hvert begynte jeg å merke det, og etter ni timer hadde jeg ikke lyst til å fortsette. Men mange jeg kjenner kom og syklet et par turer opp bakken med meg, og heiet. Jeg kunne ikke gi meg da.

Flere aspekter gjorde turen ekstra tøff. For det første var det rundt 0 grader. I 18.00-tiden ble det glatt, men heldigvis ble veien saltet da. På grunn av manglende alternativer ble også en bakke på kun 600 meter valgt.

– Med lengre bakker kommer man mer inn i rytmen oppover, og får høyere fart utfor. Nå ble det sånn at idet jeg kom inn i flyten oppover måtte jeg snu, og når jeg fikk fart nedover måtte jeg bremse fordi jeg var i bunn.

Slik så høydeprofilen på Strava ut etter Lunder Aalrusts «Everesting». Bakken er øyensynlig ikke særlig lang.

Slik så høydeprofilen på Strava ut etter Lunder Aalrusts «Everesting». Bakken er øyensynlig ikke særlig lang.

Foto: Skjermdump, Strava

– Kvalm

I og med at monsterøkten skjedde 1. nyttårsdag ble det ikke den voldsomme festen på siste dag i 2020.

– Jeg hadde tenkt til å legge meg tidlig, men det smalt raketter rundt om, så jeg sovnet ikke før 01.00. Men fra 1. til 2. januar sov jeg godt, ler Aalrust.

Men det var viktig at han spiste godt nyttårsaften. På de 197 turene opp bakken ble det etter hvert tøft å ta til seg næring.

– Først gikk det i bananer og riskaker, men etter hvert bare i gel. Det er ikke så godt, men du får i deg det meste av det du trenger. Av drikke gikk det mest i sportsdrikk og saft.

Og om masse gel ikke ga litt brekke-fornemmelser, er det noe annet som gjør det.

– Nå er jeg lei av bakken. Jeg tror ikke jeg kommer til å kjøre den på en stund nå. Jeg blir litt kvalm når jeg tenker på den, smiler Lunder Aalrust.

Håkon Lunder Aalrust startet året på en sprek måte. Her fra en tidligere anledning.

Håkon Lunder Aalrust startet året på en sprek måte. Her fra en tidligere anledning. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.