Skip to main content

Stortrives i gul trøye-striden

Vegard Stake Laengen (foran) har gjort en formidabel jobb så langt i Tour de France. Denne uken avgjøres det om han er en del av vinnerlaget. Bildet er fra Tour Down Under i januar, der Diego Ulissi følger bak.

Vegard Stake Laengen (foran) har gjort en formidabel jobb så langt i Tour de France. Denne uken avgjøres det om han er en del av vinnerlaget. Bildet er fra Tour Down Under i januar, der Diego Ulissi følger bak.

Foto: Bettini Photo

Vegard Stake Laengens lagkamerat rykker stadig nærmere å vinne Tour de France. Askerbøringen har en tøff jobb foran seg denne uken.

– Jeg tror dette er det tøffeste treukersrittet jeg har vært en del av, sier Vegard Stake Laengen på telefon fra Frankrike.

Den 31 år gamle syklisten fra Borgen i Asker deltar i sin syvende Grand Tour, som er fellesbetegnelsen på treukersrittene Tour de France, Giro d' Italia og Vuelta España. Fra før har han deltatt i to av hver, og han har fullført hver gang. Tour de France regnes ofte som verdens største årlige idrettsarrangement.

– Det er såpass mange bakker i årets Tour. Det har ofte vært flere flate etapper, for spurterne, men i år har det vært konsentrert rundt kuperte deler av Frankrike. Når det er bakker er det fullt kjør hele tiden, sier Stake Laengen.

Når rittet nå går inn i sin tredje og siste uke, banker rytterne inn i Alpene. 17.457 høydemeter fordelt over 833,7 kilometer venter.

– Givende

Og i kampen om den sagnomsuste gule trøyen, som går til sammenlagtvinneren, står det tilsynelatende mellom to mann: Primož Roglič fra det delvis norsk-sponsede laget Jumbo Visma, og Tadej Pogačar – Stake Laengens lagkamerat i UAE-laget. 40 sekunder skiller de to rytterne.

– Det er god stemning i gruppen. Tadej er en fin fyr, og lett å jobbe med. Han er aldri stresset eller sur, sier Stake Laengen.

– Når man ser at seieren er innen rekkevidde så presser man seg litt ekstra og får ekstra energi. Det gjør noe med motivasjonen, alle gir det lille ekstra. Det er givende og gøy å være en del av.

Men det kreves også ekstremt mye fra lagene som ligger i tet. Stake Laengen legger ikke skjul på at det er et stort press å være i et topplag.

 – Det er mye som står på spill når man er så nære. Selv små feil kan gi store utslag, så man må være ekstremt skjerpet hele tiden, sier han.

Hjelper med posisjonering

Faktisk har UAE mistet to av sine aller beste klatrere – Fabio Aru og Davide Formolo har måttet bryte rittet. Nordmannen Alexander Kristoff – som vant første etappe – er lagets spurter, og kan hjelpe Pogačar lite i fjellene. 

Det gjør askerbøringens rolle enda viktigere enn den allerede var. 

– Det blir litt mer ansvar, men det er begrenset hva jeg får til i fjellene. Jeg er stor og høy, og veier en del mer enn en typisk klatrer, mener Stake Laengen.

Ifølge lagets hjemmeside er han 1.95 høy, og veier 79 kilo. Til sammenligning er Pogačar 1.76 høy, og veier 66 kilo. Og han er langt fra den minste rytteren.

– Jeg sliter litt i de lengre bakkene, men jeg får i hvert fall hjulpet til med å posisjonere lagkameratene inn i starten av fjellene. Men det er alltid noen flate partier, så man har et håp om at man kan hjelpe.

Og Stake Laengen har hjulpet mye. Han sitter ofte rundt Pogačar, og passer på stjernen om det skulle skje noe.

– Jeg er fornøyd med egen jobb, og laget er fornøyd. Formen har vært bra så langt. Jeg håper den holder seg den siste uken og at jeg ikke går på en smell nå. Det er alltid spennende. Tre uker er lenge å presse kroppen.

Får energi rittdager

Totalt 3.483 kilometer sykles over de 23 dagene – der to er hviledager. Mandag var en av disse, og ble brukt til en tre mils tur for å holde beina i gang, mye mat, taktikkmøte og avslapning.

– Ofte er det på hviledagene man er ekstra sliten. På rittdager får man mer energi. På en hviledag er det sånn at jeg nesten sovner på sengen etter lunsj, og er helt ferdig, sier Stake Laengen.

– Hva gjør du for å orke tre uker? 

– Det er å spise godt og hvile godt. Jeg må være nøye på hva jeg spiser også, ikke bare dytte i meg masse Haribo-sjokolade, ler Asker-syklisten. 

– Vi har kokk, ernæringsfysiolog, massører og fysioterapeuter på laget, så vi får eksperthjelp hele veien. Samtidig handler det om jobben man har gjort i forveien, at man ankommer rittet i en god nok form, så man ikke brytes for mye ned. Man tappes for energi hver dag, men det gjelder å begrense det. Er man i god form er tapet mindre.

Tour de France avsluttes søndag.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.