Skip to main content

Hylles etter Tour de France

Vegard Stake Laengen hylles etter lagets suksess i Tour de France. Her er han hjemme på Borgen i Asker. Det blir ikke mange turer hjem for syklisten nå til dags – men snart skal sykkelstjernen delta i Tour of Norway.

Vegard Stake Laengen hylles etter lagets suksess i Tour de France. Her er han hjemme på Borgen i Asker. Det blir ikke mange turer hjem for syklisten nå til dags – men snart skal sykkelstjernen delta i Tour of Norway.

Foto: EVA GROVEN

Vegard Stake Laengen fra Borgen mottar hyllest etter jobben han la ned for sammenlagtvinneren i Tour de France. Nå er han klar for ritt hjemme.

– Det er veldig hyggelig å høre, og gir motivasjon til å hjelpe Tadej Pogacar, smiler Vegard Stake Laengen til Budstikka.

Søndag trillet 32-åringen fra Borgen i Asker over målstreken på Champs-Élysées i Paris, gaten som tradisjonen tro har målgangen på hele Tour de France. 3.414,4 kilometer, fordelt over tre uker, var gjennomført. 

For andre år på rad var Stake Laengen en viktig brikke for sammenlagtvinneren og lagkameraten i UAE, Pogacar. I time etter time, mil etter mil, satt askerbøringen foran i feltet og beskyttet lagets stjerne fra vind og velt.

Etterpå ventet lovordene.

– Vegard er supererfaren. Han er en stor maskin som tar mye vind. Han er en veldig viktig rytter i likhet med de andre på laget. Han gjør en enorm jobb, sa sammenlagtvinner Pogacar til TV 2.

– Han er en veldig lojal rytter, og jeg tror alle lag ville elsket å ha ham. Kvalitetene hans kommer enda bedre frem med en så klar leder som Tadej Pogacar. Da får han virkelig vist sine styrker, supplerte lagets sportsdirektør Allan Peiper til kanalen.

– Alltid redd

De to er ikke alene om å hylle askerbøringen. TV2-ekspert Magnus Drivenes sier til Budstikka at mange var usikre på om UAE-laget var sterkt nok før start.

– Det viste de at de var, blant annet takket være Vegard, som har gjort mye av grovjobben med å holde farten oppe, sier han.

– Jeg er kjempeimponert. Han står tre uker vanvittig bra, kjører godt og tar mye ansvar. Han er blitt en betrodd mann i et veldig godt lag, understreker hovedtrener på NTG sykkel og trener for sykkellaget Uno-X, Lars Holm.

– Det at han får tillit i år igjen, selv om de bytter ut store deler av laget, viser at både Pogačar og lagledelsen setter pris på ham.

Stake Laengen er en av kun to ryttere som hjalp Tadej Pogacar til seier i fjor, som ble tatt ut i år igjen.

Stake Laengen er en av kun to ryttere som hjalp Tadej Pogacar til seier i fjor, som ble tatt ut i år igjen.

Foto: BettiniPhoto

Stake Laengen er en av bare to ryttere som fikk fornyet tillit til å hjelpe Pogacar etter fjoråret.

– Jeg visste jeg kom til Touren som ren hjelperytter, og vet hva det går i. Man er alltid litt redd for å ikke være sterk nok, men det gikk bra. Det gir en god følelse å se at man bidrar til laget, og føler seg sterk. Jeg har fått gjort det jeg skulle, sier hovedpersonen selv. 

Knakk sykkelen

Det ble en Tour de France ikke uten dramatikk. Allerede på første etappe gikk en mengde syklister i bakken. Stake Laengen var en av disse. Det gikk fint med kroppen, men krasjen var kraftig nok til at sykkelen knakk.

– Men man kjenner det mentalt, må være veldig til stede, og konsentrere seg og holde på bremsene hele tiden. Sovner man ett sekund, kan sånt skje, sier han.

Den 195 centimeter høye syklisten gjorde seg ikke bare synlig når han satt foran feltet. På en av de tøffeste etappene, der rytterne var over 1.909 meter høye Mont Ventoux to ganger, gikk han like greit i brudd.

– Det var litt tilfeldig, men også taktisk. Jeg kunne være i forkant, og eventuelt slippe meg tilbake, om det skjedde noe med Tadej.

Kontraktsforhandlinger

Og selv om han høster en mengde skryt, sier Stake Laengen at han ikke nødvendigvis hadde noen ekstrem formtopp under rittet.

– Som rytter er jeg ganske flink til å holde en jevn og god form gjennom sesongen, sier han.

Og det kan betale seg. Den nåværende kontrakten går ut etter 2022, men allerede nå er forhandlinger om forlengelse i gang.

– Jeg snakket med laget underveis i Touren, og de er veldig fornøyde med jobben jeg har gjort. Jeg har en agent som forhandler, så får vi se hva det blir til. Jeg trives i laget, og kommer det et tilbud med fornuftige betingelser, skriver jeg under.

Ritt i Norge

Allerede morgenen etter målgangen i Paris var Stake Laengen på veien igjen – denne gangen i bil, gjennom Italia. Askerbøringen bor i San Remo nord i støvellandet.

– Jeg tenker ofte å komme innom Borgen, men med karantenereglene som er nå begrenses mulighetene. Nå ble Frankrike rødt igjen. Det å sitte i karantene for seg selv er ikke like fristende alltid.

Men det blir en tur til Norge i løpet av sensommeren.

– Jeg tror det neste rittet mitt nå er Tour of Norway, 19. august. Jeg har tid til å trene og slappe av fremover nå, jeg tror det blir bra. Kroppen er ganske sliten. Men så blir det fint å få med seg Tour of Norway på hjemmebane.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.