Skip to main content

Garantist for millioner – frykter ikke regningen

Velodromen i Asker er under bygging. Til venstre på bildet er det omtalte sidebygget, der NRG-U opprinnelig skulle inn.

Velodromen i Asker er under bygging. Til venstre på bildet er det omtalte sidebygget, der NRG-U opprinnelig skulle inn. 

Foto: EVA GROVEN

Asker-ordfører Lene Conradi frykter ikke at kommunen blir sittende med hele regningen for velodromen når NRG-U ikke får flytte inn. 

– Jeg synes dette er en rå maktbruk av regjeringen. Jeg synes det er tragisk for ungdommene og deres foresatte som hadde ønsket seg inn på denne skolen, og som nå blir fratatt den muligheten, sier Asker-ordfører Lene Conradi.

Tirsdag ble det klart etter at profilskolen NRG-U hadde fått avslag fra Kunnskapsdepartementet om å få søknadene sine behandlet med tanke på oppstart i år.

Det betyr blant annet at NRG-U, som skulle inn med 200 skoleelever i sidebygget på velodromen i Asker, ikke får starte opp. Søknader for oppstart ble sendt inn i fjor vinter. I november ble det imidlertid bråstopp i planene, da kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) ga instruks om at alle slike søknader skulle legges på is i påvente av en lovendring.

I Hurdalsplattformen til den sittende regjeringen står det nedfelt at det er regjeringens politikk å stramme inn privatskoleloven.

– Regjeringen satser på en sterkere offentlig fellesskole for alle, og vi vil stoppe privatiseringen av skolen som vi så under den forrige regjeringen, uttalte Brenna da.

– Jeg synes dette er merkelig, og jeg må si meg meget kritisk til dette avslaget fra Kunnskapsdepartementet, særlig fordi realfag, IT- og ingeniørkompetanse og yrkesfag er noe vi trenger i samfunnet og i næringslivet, sier Conradi. 

Garantist for millioner

Asker kommune er også garantist for 85 millioner kroner til den nye velodromen som er under bygging. Det er blant annet lånegaranti og forskuttering av spillemidler. Kommunen vil også forhåndsbetale rundt 30 millioner kroner i husleie for selve idrettsflaten.

– Dette er en premiss som først og fremst treffer Norges Cykleforbund (NCF) og sykkelsporten. Det er åpenbart at dette – hvis NRG-U ikke får flytte inn – får økonomiske konsekvenser, sier Conradi.

– Detaljene har jeg ikke oversikt over nå, og det er altfor tidlig for meg å si noe om det nå. Men vi må på banen, sammen med NCF, for å finne en løsning på det, sier ordføreren.

– Vi ønsker dette anlegget, og vi ser det i en stor sammenheng med idrettspark og boligprosjekter. Jeg ser ikke på dette som så dramatisk for kommunen. Vi skal finne en løsning med frivilligheten, idretten og næringslivet, sier Lene Conradi.

– Men det er et komplisert regnestykke. Alt hadde gått fint hvis den aktøren (NRG-U) hadde fått slippe til – som de også ville fått etter de gjeldende reglene da de søkte, tordner Conradi.

Reduserer inntektene

Dag Schartum-Hansen er 1. visepresident i Norges Cykleforbund. Han har nærmest jobbet heltid med velodromen på Langenga. Han frykter at bortfallet av leieinntekter fra NRG-U som leietager vil medføre at prisen på sidebygget vil bli lavere når en så stor aktør blir borte. Sidebygget er solgt til Nordr AS med fire leietagere, blant annet NRG-U.

– At vi kan tape en sum i størrelsesorden rundt 7 millioner kroner er ikke usannsynlig. I så fall vil det ramme de vi mest ønsker å legge til rette for i velodromen, nemlig unge og de som virkelig trenger idretten og fysisk aktivitet. Tilbudet til dem kan bli dyrere, sier Schartum-Hansen og legger til:

– Vel så viktig som bortfallet av de 7 millionene, er frafallet av 200 ungdomsskoleelever som viktige brukere av anlegget, sier han.

Vil finne løsning

Han sier at de vil jobbe med å finne en løsning på finansieringen av de 7 millionene, som er en egenkapital som blir borte hvis frysvedtaket opprettholdes.

– Jeg kan ikke si noe mer konkret om det akkurat nå, bortsett fra at jeg er sikker på at vi skal finne en løsning på det.

Asker kommune er lånegarantist for en betydelig sum i velodromen og er også en stor leietager i anlegget. Schartum-Hansen sier at målsettingen er at bortfallet av NRG-U ikke vil påvirke dette.

Han sier bortfallet av NRG-U er krevende og alvorlig, men ikke vil hindre ferdigstillelse av anlegget. Sidebygget er planlagt ferdig høsten 2022. Velodromen er planlagt ferdig våren 2023.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.