Skip to main content

– Det har hjulpet meg i form igjen, etter at livet ble satt på vent

Bjørn Erik Riis sykler til Paris til inntekt for kreftforskning, to år etter at han mistet datteren til kreft.

Foto: Simen Solum Waagsether

To år etter at han mistet sin datter, sykler Bjørn Erik Riis til Paris til inntekt for kreftforskning. For Cecilie – og for ham selv.

I solskinnet på Rådhusplassen i Oslo tar han farvel med familie og venner. Klemmene sitter løst, lykkønskningene kommer fra alle hold. 

Den neste uken skal Bjørn Erik Riis sammen med over 2.000 nordiske syklister sykle hele veien til Paris. Til sammen stiller 54 lag fra syv ulike nasjoner på turen. Alle sykler til inntekt for kritisk syke barn, og den norske kontingenten av «Team Rynkeby», på nærmere 400 syklister, sykler til inntekt for Barnekreftforeningen.

Derfor er Riis med i år. 

Våren 2017 mistet han datteren Cecilie til kreft. Den aktive håndballspilleren var brennende engasjert i å hjelpe mennesker, og Bjørn Erik har i tiden etter jobbet hardt med å videreføre datterens ønske og engasjement. Cecilies klubb Haslum trykket blant annet opp over 800 nye drakter, hvor Barnekreftforeningen var godt synlig, for å hedre hennes ønske om å rette oppmerksomheten mot forskning på barnekreft.

Bjørn Erik har siden jobbet tett med Barnekreftforeningen, og ble utfordret til å prøve seg på Team Rynkeby.

– For to år siden mistet jeg datteren min, og for meg handler det om å videreføre hennes ønske om å hjelpe andre, det brant hun for, og for min egen del. Dette har blitt en måte for meg å komme i form, etter at livet ble satt på vent, sier Riis, kort tid før avreise Oslo. 

Turen fra Norge til Paris er ca. 1.300 kilometer lang og sykles i syv etapper.

Et frirom

Det var Barnekreftforeningen og kona som utfordret Bjørn Erik til å ta fatt på utfordringen. På laget kjente han knapt noen, men på kort tid ble Team Rynkeby et frirom for Bjørn Erik. Stadig har han vanskelige perioder knyttet til datterens død, men treningen har hjulpet – og hjelper stadig med å få tankene vekk av og til.

– Det blir første gang jeg sykler noe slik på landevei, men jeg har erfaring med sykling i skogen blant annet. Jeg har lagt ned mye trening i vinter og på våren. Litt skrekkblandet fryd er det, men vi har tatt noen testturer og nå gleder jeg meg bare. Dette er en utrolig fin gjeng å gjøre dette med, sier Bjørn Erik, som har fått mange nye gulkledde venner i løpet av de siste månedene.

Den erfaringen er han langt ifra alene om. Daglig leder i Barnekreftforeningen, Trine Nicolaysen, forteller at mange får et etterlengtet pusterom gjennom prosjektet. 

– Å engasjere seg i et slikt prosjekt kan være viktig på mange måter. Man får tanker vekk i tunge perioder, samtidig som at man aktivt gjør noe – og føler at man bidrar. Noe av det fineste med dette, er å se hvordan disse personene blir tatt vare på av lagkamerater, sier Nicolaysen. 

Over 26 millioner kroner

Siden den norske delen av Team Rynkeby hadde sitt første lag i 2014, har innsamlede midler gått til Barnekreftforeningen. Hele 26 millioner kroner har prosjektet samlet til foreningen. 

– Dette er vår største bidragsyter, og med pengene støttet vi blant annet i fjor hele elleve norske kreftforskningsgrupper. Det er helt utrolig, sier Nicolaysen, som ønsket rytterne lykke til på ferden fredag. 

For Bjørn Erik Riis er det godt å se effekten av arbeidet de har puttet inn. 

– Det er helt unikt hvordan rytterne selv betaler alle utgifter, og jobber aktivt for å samle sponsorer i forkant av rittet. Det sørger for at ingen penger forsvinner til administrasjon, og alle pengene går direkte til støtte av forskning, sier Riis. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.