Skip to main content

28-åring knuste 35 år gammel sykkelrekord

Hans Christian Tungesvik fra IL Jardar satte ny norsk rekord på 200 kilometer sykkel.

Hans Christian Tungesvik fra IL Jardar satte ny norsk rekord på 200 kilometer sykkel. 

Foto: Sylvain Cavatz

Hans Christian Tungesvik (28) fikk et tretthetsbrudd etter et maraton. Det endte med norsk rekord på 200 kilometer temporitt. 

– Det var stort. Det var utrolig gøy at jeg fikk det til, sier 28-åringen Hans Christian Tungesvik til Budstikka.

Søndag syklet han seg inn i historiebøkene til norsk sykkelsport. Alene, med bare seg selv som motstander, satte han seg på sykkelsetet i et forsøk på å sykle raskere enn noen andre har gjort før på 200 kilometer. 

Og det klarte han med glans. 

Den nye rekorden er på 4.49,01. Det er over fem minutter kjappere enn rekorden som ble satt for 35 år siden. Den gangen var det Svein Berg (Bingsfoss SK) som 9. august 1985 på Eidsvoll syklet den samme strekningen på 4.54,16. Tungesvik tid tilsier at han hadde en gjennomsnittsfart på 41,7 kilometer i timen.

– De siste par milene gikk veldig trått. Spesielt fordi det var motvind. Jeg var både fysisk og psykisk utslitt, ogfølte meg aldri trygg på at det kom til å gå før det gjensto 50 meter. 

Tretthetsbrudd

Hans Christian Tungesvik er en av Norges aller beste triatlonløpere, og vant Norseman i 2020. Under et maratonløp i mai fikk han et tretthetsbrudd i foten og måtte trene seg opp.

– I søken etter å ha noe å trene mot, kom jeg over denne rekorden og så at den var 35 år gammel. På en god dag mente jeg at den var overkommelig, sier han.

Det var vått og blåste ganske kraftig da han syklet på Bispeveien ved Tønsberg, hvor rekordforsøket ble gjennomført.

– Jeg tror de som satt i følgebilen bak meg var nervøse en periode. Man prøver å holde hodet så lavt som mulig og stirrer ned i bakken.

– Jeg bruker sidesynet for å følge linjene i veien. Det var en del sjangling på slutten fordi jeg ikke klarer å konsentrere skikkelig, sier Hans Christian Tungesvik.

Takker Jardar

28-åringen takker moderklubben Jardar for at han nå har norgesrekorden på 200 kilometer temposykling.

– Det var en voldsom lettelse og glede å klare dette. Det er ikke et prosjekt jeg alene har fått i stand. Idrettslaget Jardar har brukt ekstremt mye tid på å få til dette. De stilte opp med 25 stykker for å heie på meg. Bare for at en enkel klovn skal kjøre 200 kilometer på et veistrekke, smiler Hans Christian Tungesvik.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.