BAKGRUNN: Bakteriene kostet nesten Bjørn (49) armen. Nå lever han av dem

– Jeg synes det er fantastisk at han klarer å snu det å ligge i isolat med infeksjon, til en situasjon der han sammen med andre utvikler et konstruktivt produkt mot sykehusbakterier, sier sjeflege Pål Jeroen Husby ved Martina Hansen.

Budstikka tar Platou med tilbake til Martina Hansen der han lå i isolat. Nå er sjeflegen der svært interessert i produktet.

– Jeg ble veldig tent på denne maskinen. Vi ønsker nå å teste dette ut her, sier han.

LES OGSÅ: Håpet er lysegrønt, tallene røde

Koster 2,5 milliarder

Hvorvidt Platou fikk infeksjonen på grunn av sykehusbakterier er umulig å fastslå. Slike bakterier finnes ved alle sykehus.

– Slike bakterier koster 2,5 milliarder kroner for samfunnet hvert år, så dette er noe vi tar på største alvor. Det er et økende problem i Norge og i resten av verden, sier Husby. Han har vært ved Martina Hansen i tre og et halvt år.

– Jeg har jobbet i helsevesenet siden 1996, og har aldri vært på et renere sykehus enn dette. Vi jobber kontinuerlig med å holde antall infeksjoner så lavt som mulig. Vi utfører rundt 1.000 implantasjoner av proteser årlig. Av disse oppstår sykehusinfeksjoner i rundt én prosent av tilfellene. For dem det gjelder kan dette være alvorlig nok, og vi tar dette på største alvor, sier Husby.

LES OGSÅ: Ledige oljefolk kan gi helseløft

– Hva gjør dere for å unngå infeksjoner i dag?

– Vi har flere ulike tiltak. God håndhygiene er en selvfølge vi er svært opptatt av. Vi har en egen hygienesykepleier, og vi er med i pasientsikkerhetsprogrammet «I trygge hender». Sykehuset skal bygge en ny fløy som skal stå ferdig i 2020. Her ønsker vi å benytte mest mulig moderne teknikk og teknologi som kan forhindre bakterier, sier Husby.

– Vi ønsker å være i forkant, og vil derfor gjerne teste ut maskinen fra Deconx, sier han.