I oktober 2009 sto Høvik-mannen Bjørn Platou i fare for å miste armen på grunn av det som sannsynligvis var sykehusbakterier. Ingeniøren med satellittkommunikasjon som spesiale, hadde vært til det som var forventet å bli en enkel kikkhullsoperasjon på Martina Hansens Hospital i Bærum.

– Jeg kom hjem, og kjente meg plutselig svært svimmel og dårlig. En tur på legevakten avdekket et ekstremt høyt infeksjonsnivå, forteller Platou.

Veien derfra var ikke lang til isolat på sykehuset. Der ble han liggende og gruble.

– Dette må ikke skje igjen, sa 49-åringen til seg selv.

Smittekilden er fortsatt ukjent, men mistanken går i en bestemt retning.

LES OGSÅ: – Fantastisk at han snudde situasjonen

Skremt

– Sannsynligheten er stor for at det var sykehusbakterier som satte i gang den hissige infeksjonen. Men jeg hverken kan eller vil peke ut Martina Hansens Hospital som bakteriekilden. Jeg kan også ha smittet meg selv, presiserer Platou.

Men mens han lå inne på sykehuset begynte han å lese seg opp på sykehusinfeksjoner.

– Det var en øyeåpner. Bakterier gjør folk syke under besøk på sykehus, og det i et omfang som ser ut til å være voldsomt. Jeg ble skremt av at antallet mennesker som blir rammet, skadet og kanskje dør av sykehusinfeksjoner overgår antall dødsfall i trafikken.

 

– Og det er for dumt. Jeg følte stadig sterkere at det måtte finnes en måte å gjøre noe med problemet, sier Platou.

Høvik-mannens arm ble bedre, men tankene om bekjemping av sykehusbakterier slapp ikke taket. En nabo satte Høvik-mannen i kontakt med to bekjente som jobbet med en franskprodusert maskin som løste deler av jobben Platou så for seg. Men maskinen manglet noe vesentlig.

LES OGSÅ: Håpet er lysegrønt, tallene røde

Fra verdensrom til mikrober

– Ideen var god, kvaliteten så som så. Maskinen manglet evne til å dokumentere resultatet av desinfisering av sykehusrom, utstyr og operasjonsstuer, sier Bjørn Platou.

Og prosess-kontroll var noe han hadde rik erfaring med fra satellittkommunikasjon. Mer skulle ikke til før Platou gikk fra jobben der verdensrommet var arbeidsfelt til å satse alt på å ta knekken på vesentlig mindre vesener.

LES OGSÅ: Ledige oljefolk kan gi helseløft

 

– Må jo prøve

– Fallhøyden var der, men man må jo prøve. Men jeg er ikke så redd for å trå feil. Jeg har hoppet mellom bransjer før, sier Bjørn Platou.

Selv om Platou og kompanjongenes hovedprodukt kun har vært tilgjengelig i halvannet år, bruker 51 kunder i dag maskinene fra Lysaker-selskapet Deconx as.

– For eksempel kan rullestoler kjøres inn i et rom. Der står de i cirka tre og en halv time og er fri for bakterier etter desinfiseringsprosessen, sier Platou.

Blant kundene er Ullevål sykehus, ambulansetjenesten i Oslo og Akershus og Asker kommune.

– Sykehusbakterier er et problem som skaper stadig større utfordringer. I dag finnes det et økende antall antibiotika- resistente bakterier som gjør stor skade. Det er nesten umulig å fjerne dem ved å desinfisere utstyr og rom 100 prosent med sprit eller klorvask og klut, sier Platou.