Denne kroaten må svømme under VM-finalen: – Nesten litt surt

RØDHVITE RUTER: Niksa Stojkovski, som svømmer for Bærumsvømmerne, er født og oppvoskt i Kroatia. Han krysser fingrene for hjemlandet i VM-finalen i kveld.

RØDHVITE RUTER: Niksa Stojkovski, som svømmer for Bærumsvømmerne, er født og oppvoskt i Kroatia. Han krysser fingrene for hjemlandet i VM-finalen i kveld. Foto:

Mens familien er samlet i VM-rus i Kroatia, jakter Bærumsvømmernes Niksa Stojkovski NM-gull i Tøyenbadet. Det skulle han gjerne ha sluppet.

DEL

Den mildt sagt fotballgale nasjonen med 4.1 millioner innbyggere holder søndag pusten, i påvente av VM-finalen mellom Kroatia og Frankrike søndag ettermiddag. Mandag er offisiell fridag, uansett utfall av finalen. Det er fotballfeber.

Men ikke alle får tatt del i festen.

– Jeg er fra Kroatia opprinnelig, så selvfølgelig heier jeg på dem i dag, smiler Niksa Stojkovksi.

Han er 25 år gammel, et av Norges største svømmetalenter, og flyttet til Norge i 2011. I 2017 ble han norsk statsborger. Når finalen sparkes i gang klokken 17.00, er han travelt opptatt med NM i Tøyenbadet. Dermed kan han se langt etter å få med seg fotballkampen.

– Det er nesten litt surt at jeg må svømme NM når VM-finalen er, men sånn er det, sier Stojkovski.

For Kroatias fotballandslag svømmer på en medgangsbølge, og slo England 2-1 etter ekstraomganger i semifinalen.

Fikk du sett semifinalen, da?

– Jaja. Absolutt. Hele familien min er nede i Kroatia nå, og hele landet klikket helt etter semifinalen, ler svømmeren.

GULLET RØK: Niksa Stojkovski (t.v.) og Tomoe Zenimoto Hvas følger med under lagets svømmestafett i går, men ser at gullet glipper. De to har også fulgt spent med på årets fotball-VM. I dag avgjøres det.

GULLET RØK: Niksa Stojkovski (t.v.) og Tomoe Zenimoto Hvas følger med under lagets svømmestafett i går, men ser at gullet glipper. De to har også fulgt spent med på årets fotball-VM. I dag avgjøres det. Foto:

– Frankrike er favoritter

Stojkovski forteller at han anser Frankrike som favoritter. Men håpet om et realt fransk mageplask, og VM-gull til kroatene, lever selvsagt.

– Jeg vet ikke, Frankrike ser ganske bra ut, men man vet aldri. Det blir utrolig spennende, sier Stojkovski.

LES OGSÅ: Fem gull og norgesrekord for Bærumsvømmerne

Samtidig som VM i fotball avgjøres, pågår altså svømme-NM. Og årets mesterskap har gått ganske bra for Stojkovski. Han har sikret gull på 100 meter fri og 50 meter butterfly, og var med på stafettlaget på 4x100 meter fri som tok sølv i går.

– Det har gått bra. For meg er dette et treningsstevne, fordi jeg skal være med på EM om tre uker. Så jeg har ikke helt siktet inn toppformen her. Men jeg er i ganske bra rute inn mot EM, sier Stojkovski.

NM fortsetter i dag, og det kan bli en riktig gullfylt søndagskveld for norskkroaten.

Artikkeltags