I den lange teksten på engelsk skriver han blant annet at sykdom og motgang har satt motivasjonen på prøve.

Hvas har tatt internasjonale medaljer både på junior- og seniornivå. Høydepunktene var VM-sølv i 100 meter medley på kortbane i Abu Dhabi i desember i fjor og gull, sølv og bronse under ungdoms-OL i Buenos Aires i 2018. Han ble kåret til årets svømmer i Norge både i 2020-21 og 2021-22.

Hvas var en av Norges to flaggbærere under åpningsseremonien i Tokyo-OL i fjor.

Vil finne seg selv

– Gjennom min svømmekarriere har jeg alltid kjempet med min personlige identitet, og selv om min kjærlighet til svømming er udiskutabel, har jeg lurt på om svømming er den rette vei for meg, skriver han.

– Etter å ha vært lenge borte fra sporten, har disse spørsmålene kommet lengst fram i tankene mine, og etter langvarig refleksjon har jeg konkludert med at jeg ønsker å finne ut hvem jeg er utenfor idretten.

Hvas takker Bærumsvømmerne, trenere og lagkamerater, samt Olympiatoppen for støtte i karrieren.

Trist beskjed

– Det er naturligvis en trist beskjed at Tomoe ønsker å legge opp. Han er kanskje et av våre største svømmebegavelser når det gjelder teknikk og følelsen i vann, og han kunne hatt en stor framtid i bassenget, sier landslagssjef Petter Løvberg i en uttalelse.

– Dessverre har han vært plaget av skader og sykdom, og det tæret på motivasjonen. Det er forståelig at han nå ønsker å bruke mer tid på andre ting som familie og studier.

Han sier at Hva ser velkommen tilbake om han senere ønsker å gjenoppta satsingen.