Skip to main content

Medgangsbølge i bassenget – svømming øker nest mest

Alette Smeby Iden fra Asker Svømmeklubb var en av 721 startende i Asker Open i helgen. Stadig flere kaster seg i bassenget.

Foto: KARL BRAANAAS

Svømming har opplevd solid vekst de siste årene. Under helgens Asker Open ble det rekorder både i og av svømmere. 

– Jeg prøvde å gi alt, og hadde kanskje en god dag. Og så hadde jeg en kjempebra badebukse, smiler Thomas Torstveit Hansen (12) fra Asker Svømmeklubb.

Denne helgen var det hjemmestevne i Asker Open. Thomas var en av 721 påmeldte i Holmen Svømmehall – og allerede på første øvelse han var med på, 50 meter bryst, satte han personlig rekord med 5 sekunder, ned til 40,47. 

– Det føles bra, sier Thomas. 

Økning

Thomas er opprinnelig fra Bærum, men sier det ikke var plass i Bærumsvømmerne da han ville begynne å svømme, så han startet i Asker. Og han er fremdeles ikke den eneste som vil stupe ut i bassenget.

Ifølge Norges Idrettsforbunds nøkkeltallsrapport for 2018, utgitt i oktober i fjor, hadde svømming fra 2012 til 2018 nest størst økning i antall aktive blant særforbundene med over 30.000 medlemmer – om man ser bort fra Bedriftsidrettsforbundet og Studentidrettsforbundet. I 2012 svømte 58.295 aktive – i 2018 var tallet 72.153. Det gir en økning på 24 %, kun slått av Gymnastikk- og turnforbundets 30 %. 

Størst er økningen blant dem mellom 6 og 12 år – på 30 %. I aldersgruppen 13–19 er tallet 15 %. 

Thomas Torstveit Hansen, Alette Smeby Iden og Sarah Hedenström Jensen trivdes på svømmestevne på hjemmebane.

Foto: KARL BRAANAAS

– Vi merker det spesielt blant de unge. Vi har rundt 120 aktive blant dem som er ferdige med svømmeskole og har kommet over i klubbvirksomhet, sier Kari Salvesen Mørk, daglig leder i Asker Svømmeklubb.

I Asker Open hadde klubben 49 startende født mellom 2007 og 2011. Totalt har stevnet har pleid å ligge på rundt 670 startende. I år var altså tallet 721. 90 Asker-svømmere var med, og 137 fra Bærumsvømmerne. 

– I år er det rekorddeltagelse. Vi har steget jevnt hvert år, bortsett fra i fjor, da vi flyttet datoen og det var mange stevner i nærområdet samme helg, sier stevneleder Morten Tronstad.

 Han tror svømming er populært fordi klubbene er flinke til å ha et godt tilbud til barn når de skal lære å svømme. 

– Samtidig drives svømmeklubber profesjonelt, med utdannede instruktører. 

Familiepåvirkning

De som begynte i den nevnte tidsperioden sier også at familien hadde sitt å si.

– Jeg begynte i tidlig alder, foreldrene mine «satte meg» på svømming, og da ble det naturlig. Nå kan jeg ikke forestille meg et liv uten, sier Sarah Hedenström Jensen (12), fra Asker Svømmeklubb.

For Waldemar Valtchev Riiser (13) og Ingrid Wium Arneson (12) fra Bærumsvømmerne handlet det om eldre brødre som svømte. Waldemar forteller at han ble meldt inn i klubben allerede som toåring. 

– Og vi fortsetter fordi det er innmari gøy, sier Ingrid.

Utøverne lar seg hvert fall ikke skremme av mye trening. Svømmerne Budstikka snakket med i helgen trener fem til seks ganger i uken, og gjerne tre timer hver gang.

– Hva er det med svømming?

– Jeg føler meg så bra etterpå. Og så er det gøy å være med folk, sier Alette Smeby Iden (12) fra Asker, som begynte fordi både moren og de to eldre brødrene svømte. 

– Det beste er å komme i mål og se den personlige rekorden. Det er jo nesten det vi svømmer for. Og så er det jo venner og miljøet, sier Sarah.

– Ja, svømmemiljøet har alltid vært kjempebra. Dessuten setter man personlig rekord ofte i ung alder, smiler Waldemar.

Waldemar Valtchev Riiser og Ingrid Wium Arneson fra Bærumsvømmerne leverte godt under Asker Open.

Foto: KARL BRAANAAS

Rekorder

Og rekorder ble det satt nok av i helgen. Som nevnt satte Thomas solid rekord lørdag – og både Sarah, Waldemar, Alette fulgte opp i løpet av de første øvelsene. Ingrid hadde ennå ikke rukket å svømme da Budstikka snakket med henne, men hun jaktet også personlige rekorder i Holmen Svømmehall.

Sarah satte rekord på både 50m bryst (40,36) og 200m rygg (2,50,15), mens Alette satte rekord med 2,48,41 på sistnevnte. Waldemar banket til med 5,09,14 på 400m fri fredag.

– Det gikk greit. Jeg perset med fire sekunder, men kunne nok fordelt kreftene enda litt bedre, smiler Waldemar.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.