Skip to main content

I syv år har Tomoe drømt om OL – nå har han to sjanser igjen

Tomoe Zenimoto Hvas fra Bærumsvømmerne klarte OL-kravet allerede i 2018, men det var utenfor kvalifiseringsperioden. I EM var han ikke i toppslag.

Tomoe Zenimoto Hvas fra Bærumsvømmerne klarte OL-kravet allerede i 2018, men det var utenfor kvalifiseringsperioden. I EM var han ikke i toppslag. 

Foto: JOAKIM S. ENGER

Siden tidlig i tenårene har en av tidenes svømmetalenter i Norge bygget seg opp mot OL i Tokyo. I 2018 var han god nok, men nå kan det å spøke for OL-drømmen. 

For Tomoe Zenimoto Hvas er drømmen om OL i Tokyo helt spesiell – 20-åringen har japansk mor og norsk far.

Han har tidligere fortalt historien i Budstikka om hvordan han fra 14-årsalderen sto opp klokken 04.50 om morgenen flere dager i uken, far sto klar med en nøye blandet smoothie med 14 forskjellige ingredienser, før det bar av gårde til svømmetrening før skoledagen startet. 

Supertalentet har imponert voldsomt de siste årene og har medaljer i tre internasjonale mesterskap.

I oktober 2018 tok han overlegen seier på favorittdistansen 200 meter medley under ungdoms-OL i Buenos Aires. 1.59,58 var norsk rekord og under OL-kravet på distansen. 

I forrige uke ble han sist i semifinalen på 200 meter medley under EM i Budapest. 

– Det var et veldig tungt mesterskap. Jeg slet rett og slett med å treffe formen. Jeg forventet at det skulle være tungt, men ikke så tungt, sier 20-åringen fra Bærumsvømmerne. 

Tok kravet for tidlig 

A-kravet på 200 meter medley for å komme til OL er 1.59,67. Zenimoto Hvas har altså klart kravet, men det var ifølge trener Sondre Solberg utenfor kvalifiseringsperioden. 

I EM var han fire sekunder bak OL-kravet da han svømte semifinale på distansen. I forsøksheatet var han betydelig bedre, med 2.00,32, altså 55 hundredeler bak kravet.

– Jeg må ta A-kravet en gang til. Det er bare noe jeg må gjøre og fokusere på, sier Zenimoto Hvas.

Nå gjenstår to muligheter til å ta kravet før OL. Den første er i Bergen om snaut to uker. Hvis det ikke går, satses det mot et stevne i Italia i slutten av juni. 

Solberg påpeker at Zenimoto Hvas har stått for mange av de beste norske resultatene i internasjonale mesterskap de siste årene og har slått mange norske og nordiske rekorder

– Han er ikke helt i slag, har hatt en vanskelig periode og det har vært et tøft halvår for ham, kommenterer treneren. 

Solberg legger til at det er når ting er vanskelig at man vokser mest. 

– Normalt sett bør han absolutt være i OL, samtidig kan man si at normalt sett burde han svømt lett under OL-kravet i helgen. 

Tomoe Zenimoto Hvas kom hjem med gull, sølv og bronse fra i ungdoms-OL i Buenos Aires i 2018.

Tomoe Zenimoto Hvas kom hjem med gull, sølv og bronse fra i ungdoms-OL i Buenos Aires i 2018. 

Foto: KNUT BJERKE

Ikke stresset

De norske svømmerne har ikke konkurrert det siste året. Solberg forteller at de norske svømmerne som stilte i EM, er de i Europa som har konkurrert minst på over ett år. 

Zenimoto Hvas innrømmer at det lange konkurranseoppholdet bidrar til at han ikke har så mye selvtillit og løpserfaring.

– Konkurranser er spesifikt. Man kan øve på det til en viss grad på trening, men ikke 100 prosent. Selvtillit er noe man bygger fra stevne til stevne, hvis man presterer bra.

20-åringen sier det ikke er mye som skiller en topp prestasjon fra en ikke fullt så bra prestasjon. Ting kan endre seg fort. 

– Jeg vet hvor mye arbeid jeg har lagt ned. Jeg har tro på meg selv og det er mange andre som har tro på meg. Hvis alt stemmer skal jeg ta det kravet uten problemer. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.