Den aktive padleren i verdensklassen, Mathias Hamar, er nærmest som et Kinderegg. Han er toppidrettsutøver og instruktør samtidig som han studerer Norges lover.

Jusstudiene og idrettskarrieren finansieres i en sport uten sponsormidler, med inntekter fra padlekurs for barn, ungdom og voksne og padleadvent med firma – penger som genererer til livets opphold og til klubben i hans hjerte, Strand Kajakklubb.

– Det blir lange dager. Det handler om å lese, trene, kurse og lese enda litt mer – kanskje ikke helt ideelt for både studier og idretten, sier Høvik-gutten.

– Men man blir fort kynisk og lærer seg raskt hva man bruker tiden på. Helt ærlig, jeg har vel aldri lest et helt pensum før eksamen, smiler 25-åringen.

LES OGSÅ: Bærum tildelt padle-VM i 2020

Tok VM-medalje

På vannet kan Mathias blant annet skilte med VM- og EM-bronser og flere nordiske- og norske mesterskap. På land er han i ferd med å fullføre jusstudier parallelt med å holde padlekurs. Klubbhuset i Sarbuvollveien er nærmest hans andre hjem.

– Jeg hadde vel tilbragt enda mer tid her, dersom jeg ikke hadde sovet hjemme. Skjønt jeg har overnattet her, gliser padleren som i 2012 startet opp med padlekursene sammen med en klubbkollega. I dag er han alene om det.

LES OGSÅ: De gikk og de gikk...

 

– Klubben har alltid hatt kurs. Det handler om å organisere det på en fornuftig måte – ikke bare med tanke på egen vinning, men også noe av overskuddet skal føres tilbake til klubben.

– Dette er engasjement, prestasjon og moderne frivillighet på sitt beste, og ganske unikt at en ung idrettsutøver selv er med på å gi tilbake til klubb og egen karriere. Fellesskapet er jo ryggmargen i frivillighetsmodellen all norsk idrett er tuftet på, og Strand Kajakklubb er intet unntak. «Kajaktiv» er bare spydspissen av en lang rekke bidrag til klubben og fellesskapet, sier Karen Zaborowski i Strand Kajakklubb.

Mathias Hamar

25 år gammel.

Bor på Høvik.

Padler, instruktør og jusstudent.

Strand Kajakklubb.

Bronse U23-VM maraton 2013.

Bronse EM-senior maraton 2014.

2 NM-gull, 4 NM-sølv, 6 nordiske mesterskap.

 

LES OGSÅ: – Det desidert største jeg noensinne har vært med på

Kurs for unge

Når nye nysgjerrige 11–14 år gamle barn strømmer til klubben hver vår for å lære seg å padle, er det nemlig ikke bare voksne som tar dem imot.

Sammen med hovedtreneren får deres yngste også muligheten til å ta Norges Padleforbund sitt «aktivitetslederkurs» og lære kajakk videre til andre unge.

LES OGSÅ: Svane angriper padlere og velter kajakker

Har trent Aukland-brødrene

Blant elever som har lært padling av Mathias er verdens beste langrennsløperne i langløp, Jørgen og Anders Aukland.

– Padling er en god måte å trene langrenn på, spesielt langløp hvor det stakes mye, sier Mathias som i år gikk både FredagsBirken og LørdagsBirken i vinter med bestetid på tre timer.

– Jeg er fornøyd, men venner sa galskap og padlekolleger sa kult. Jeg liker dent siste kommentaren best, smiler maratonpadleren Mathias.

Saken sto føst på trykk i Bærumsavisen.