Skip to main content

Stortinget utsetter E18-saken

Fungerende fylkesrådsleder Halvard Ingebrigtsen (til venstre) og fylkesråd for kollektivtrafikk Kristoffer Robin Haug (i midten) gjorde det på mandagens møte i Samferdselsdepartementet klart overfor Bærums ordfører Lisbeth Hammer Krog at fylket fortsetter kampen mot dagens planer for ny E18 gjennom Bærum og Asker.

FOTO: KARL BRAANAAS

Bråket rundt ny E18 vest for Oslo gjør at Stortinget utsetter behandlingen av saken, melder NRK.

Beslutningen om å utsette saken ble tatt i Stortingets transport- og kommunikasjonskomité tirsdag ettermiddag. De skulle avgitt innstilling 25. februar, men dette er utsatt til 24. mars. Stortingsbehandlingen er utsatt fra 10. mars til 2. april, melder NRK.

Beslutningen ble tatt etter mandagens møte i Samferdselsdepartementet om blant annet ny E18 gjennom Asker og Bærum. 

Det rødgrønne fylkesrådet i Viken var der klare på at fylkestinget torsdag vil trekke tilbake fylkets økonomiske garanti til E18-prosjektet, selv om samferdselsminister Knut Arild Hareide advarte om at dette vil skape ny usikkerhet om både E18 og andre samferdselsprosjekter i Oslo-området.

Det har heller ikke hjulpet at Bærums ordfører Lisbeth Hammer Krog (H) har bedt Viken besinne seg.

– Økt handlingsrom

– Dette er ikke et nei til E18 som sådan, men et nei til den løsningen som ligger der i dag, sa fungerende fylkesrådsleder Halvard Ingebrigtsen (Ap) til Budstikka etter mandagens møte.

– Det er et spørsmål om å finne bedre løsninger både for mennesker og miljø, sa fylkesråd for kollektivtrafikk Kristoffer Robin Haug (MDG).

– Vi er opptatt av å få prosjektet på plass. Derfor har vi nå gitt et økt handlingsrom til en videre dialog mellom departementet og Viken for å løse de problemstillingene, sier leder i Stortingets transport- og kommunikasjonskomité, Helge Orten (H) til NRK.

– Må bruke tiden godt

– Det kom på møtet mandag tydelig frem felles vilje til både å bygge veien og justering til bedre løsninger, som kollektivterminal på Lysaker. Det blir nå gjenstand for felles dialog. Det er bra! Nå må vi i fellesskap benytte tiden godt de neste ukene, sier Bærums ordfører Lisbeth Hammer Krog i en sms til Budstikka.

Høyres gruppeleder i Viken, Anette Solli, mener utsettelsen i Stortinget bør føre til at fylkestinget i Viken utsetter sin behandling av E18-garantien. Fylkesrådet i Viken har varslet at fylkestinget vil trekke denne garantien torsdag.

— Stortingets utsettelse bør få den konsekvens at fylkesrådet foreslår utsettelse, og at fylkestinget vedtar dette. Ellers er ikke løftene om at de vil finne bedre løsninger for E18 og gjennomføre prosjektet mye verdt, sier Solli.

De siste dagene har det særlig blitt trukket frem at en kollektivterminal på Lysaker kan være en del av en slik løsning.

— Jeg opplever at samferdselsministeren har et veldig godt blikk for hvor viktig kollektivtrafikken er for dette prosjektet, sier Anette Solli.

— Dette viser at Stortinget har mottatt brevet fra Viken om at vi torsdag skal behandle saken om å trekke garantien. Vi forventer at de også tar avgjørelsen til følge når det har blitt gjort et vedtak i saken, sier fylkesråd for kollektivtrafikk, Kristoffer Robin Haug (MDG), i en sms til Budstikka.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.