Vi starter på parkeringsplassen ved Kleiver i gamle Røyken kommune. Kommer du med bil, tar du Heggveien opp fra Spikkestadveien til parkeringsplassen på Kleiver. Kommer du med Spikkestadtoget til Røyken stasjon, får du et par ekstra kilometer ned Spikkestadveien og opp Heggveien via Kleiverfeltet.

Idylliske Vesledammen, som er et populært bade- og møtested, er innfallsport til ulike turer i Kjekstadmarka. I dag velger vi den fine skogsveien retning Tretjern – en lun trasé som er godt tilrettelagt for både sykler, barnevogner og rullestol.

Ved skogsbilveien, i Tretjern-krysset, tar vi til venstre og så turstien inn til høyre. Etter å ha passert en liten bekk, velger vi første sti til høyre. Den tar oss oppover langs høydedraget ved Tretjern, som blir mer og mer gjengrodd etter som årene går. Turen er godt merket, og du kan følge med på hvor du er i Skiforeningens iMarka-app.

Lyden av golfslag forteller oss at vi nærmer oss Kjekstad Golfklubb som ble stiftet i 1976, og som tilbyr både 18- og 9-hulls bane. Ved kanten av Stordammen må vi krysse golfbanen for å komme oss over på turveien på motsatt side. Vi anbefaler å holde utkikk mot utslagsstedet på oversiden av Stordammen. Er det klar bane fra hull nummer 10 på høyden over dammen, er det bare å raske på over gressbanen. Det må nevnes at turgåere er velkomne til å krysse her, men både vi og golfere må vise aktsomhet. En liten bakke opp og vi er fremme ved hull nummer 10 og en kiosk som tilbyr vafler og drikke. Vi tar en kort stopp her, nyter utsikten og en liten prat med ivrige golfere.

Mellom blåmerkede trær tar vi farvel med golfbanen og omsluttes igjen av skogsterrenget videre ned og over demningen som markerer enden av Stordammens vestre side. Vi passerer en liten bekk før vi beveger oss oppover og inn i et større hugstfelt. Etter en kort motbakke krysser vi en liten trebro før vi når skogsbilveien som til venstre leder opp gjennom Trangeberga og ROS-hytta og til høyre tilbake retning Kleiver.

På skogsbilveien fra krysset og tilbake langs Stordammen og Tretjern pågår det anleggsarbeid for utvidelse av veien, men det hindrer ikke fremkommeligheten. Ifølge grunneier Trond Kjekstad oppgraderes veien til dagens krav for tømmertransport.

Både Stordammen og Tretjern inviterer til en rast ved vannet på veien tilbake. For her sender sola stjerneblink ned i vannet mens stokkendene flyter nysgjerrig forbi, rister på fjærene og snadrer. Også gapahuken på vår venstre side inviterer en rast der den står på oversiden av veien – finansiert av midler fra Røykenmila.

Ved enden av Tretjern tar vi til venstre og følger samme veien som vi kom. Omtrent 500 meter før Vesledammen følger vi stien inn til venstre slik at vi kan gå langs vannet tilbake til parkeringsplassen. For blåbærinteresserte turgåere: ja, det er masse blåbær igjen langs stiene og videre innover i skogen! Denne turen ble i underkant av seks glade, familievennlige kilometer.