Gjennomfører ingen beltekontroller i buss

BELTEBRUKER: Trym Trudvang bruker alltid bilbelte når han tar bussen på vei til jobben på Fossum. Men det er mange som ikke gjør som 19-åringen fra Hosle. – Jeg tror det vil hjelpe med flere kontroller, men samtidig vil nok også holdningsskapende arbeid virke over tid, mener han. FOTO: EVA GROVEN

BELTEBRUKER: Trym Trudvang bruker alltid bilbelte når han tar bussen på vei til jobben på Fossum. Men det er mange som ikke gjør som 19-åringen fra Hosle. – Jeg tror det vil hjelpe med flere kontroller, men samtidig vil nok også holdningsskapende arbeid virke over tid, mener han. FOTO: EVA GROVEN

Trym Trudvang (19) bruker alltid belte på bussen. Ikke alle gjør som ham. Men kontrollene uteblir.

DEL

– Jeg har aldri vært borte i noen beltekontroller de gangene jeg har kjørt buss. Det synes jeg det burde være, mener Trym Trudvang.

Hans observasjoner stemmer med opplysninger fra Statens vegvesen. Utenom kampanjeperioden i fjor høst har det ikke vært stor kontrollaktivitet.

LES OGSÅ: Nå får du bot for å droppe bilbelte i buss

– Det har bare vært sporadiske kontroller av beltebruk i buss etter kampanjen i september. Men blir en buss stoppet av andre årsaker, kontrolleres beltebruken samtidig. I tillegg kommer det nye kampanjeperioder i 2017, sier Øystein Skotte, kommunikasjonsrådgiver i Statens vegvesen.

I forbindelse med den landsdekkende kontrollen «Belte i buss» i september i fjor ble det skrevet ut i overkant av 30 beltegebyrer i Asker og Bærum.

Færrest beltebrukere på buss

Et par uker senere var kontrollørene fra Statens vegvesen igjen på saken. Da ble resultatet null beltegebyrer.

– Jeg kjenner ikke til at det har vært noen beltekontroller på bussene i Asker og Bærum etter den siste i oktober, sier Øystein Dahl Johansen, pressevakt i Ruter.

En undersøkelse Opinion gjennomførte i oktober viser at beltebruken i buss øker, men at buss fortsatt er det stedet der færrest bruker belte.

Andelen som bruker belte i buss var 56 prosent høsten 2016 mot 44 prosent våren 2015.

19-åringen Trym Trudvang er blant disse.

– De gangene jeg får sitteplass er det en selvfølge for meg å bruke belte. Det er helt naturlig å bruke belte i bil, så da burde det være like naturlig å bruke belte i buss, mener Trym.

LES OGSÅ: Bussjåfører skeptiske til Ruters omlegging

– Vi unge bruker belte

Ikke alle tenker slik. På Bekkestua, der Trym denne ettermiddagen tok bussen hjem til Hosle, snakket Budstikka med en eldre dame. Hun ønsket ikke navnet på trykk, men fortalte villig vekk om hvorfor hun ikke bruker belte.

– Det er for tungvint siden jeg ofte har med meg både veske og andre poser på bussen. Men jeg spenner alltid belte på barnebarnet, forteller kvinnen.

Trym Trudvang tar bussen minst fem dager i uken. Han har også merket seg at unge er mer flinke til å bruke belte enn eldre passasjerer.

– Vi er jo vokst opp med alltid å bruke belte, så det er nok mer naturlig for oss også å bruke det på bussen, mener den buss- og belte-vante 19-åringen.

Artikkeltags