I andre etasje over Stabekk Hospice bor 12 eldre i grønne omgivelser. Det siste året har de visst at enheten gradvis skal legges ned. Nå må alle flytte allerede i april til kommunens nye, store blokk med omsorgsleiligheter i Gamle Drammensvei. Bygget ligger ved siden av Nordraaksvei bo- og behandlingssenter, klemt mellom jernbanen på den ene siden og Gamle Drammensvei på den andre.

LES OGSÅ: Mulig å søke annet

– Det er ingen her som vil flytte. 90-åringer er ikke flyttelass, sier Arne Lunder (89).

Han sitter i gangen der han nå bor sammen med alle de andre, ferdig påkledd og venter på bussen. I dag er de invitert til å komme og se hvordan det er i Gamle Drammensvei 25.

Som en familie

Lunder har bodd her i Peter Loranges vei det siste halve året. At han måtte belage seg på å flytte igjen så fort, kom som et sjokk.

– Og beliggenheten i Gamle Drammensvei 25 er ikke egnet som bolig for eldre. Her bor vi i en park, vi er bare 12 beboere, nesten som en familie. På det andre stedet blir vi over 70. Det spørs om vi rekker å bygge opp noe tilsvarende der, sier han.

LES OGSÅ: Høyteknologisk eldreomsorg

I november 2013 skrev Budstikka om beboere på Høyrabben Emma Hjorth som protesterte mot å flytte til Stabekk. Det var avgjort at flere mindre enheter som Høyrabben, Gamle Lommedalsvei og korttidsplasser på Løkka sykehjem skulle avvikles i 2014–2015. Kommunen beregnet å kunne spare 4 millioner kroner årlig på å samle alle under ett nytt tak på Stabekk. Boligene i Peter Loranges vei var ikke nevnt den gangen.

– Derfor kom det som en stor overraskelse da kommunen ga beskjed om flytting herfra i april 2015. Vi visste at det skulle avvikles for å utvide Stabekk Hospice, men det skulle skje gradvis, forteller Kjersti Grannes.

LES OGSÅ : «Tv-operatørene» stjal 1,1 millioner fra eldre

Moren hennes Helga (88) trives godt i leiligheten sin, hvor hun har utsikt utover jordet med hester.

– Det blir noe annet å glo inn i støygjerdet mot jernbanen, sier Grannes.

 

Esther Berger Ruud (91) kom til Peter Loranges vei i oktober. Hun hadde grudd seg for flytte hjemmefra, men det har gått overraskende fint, synes hun.

– Jeg trodde jeg skulle få bli her en stund. Men har det gått fint én gang, går det kanskje en gang til. Og vi får jo hjelp, sier hun.

Vel fremme i Gamle Drammensvei 25, blir gjestene vist rundt i leiligheter og fellesrom i det fem etasjer store bygget.

– Her kan man jo gå seg bort, sier Helga Grannes.

Budstikka spurte eiendomsmegler Lars Faale i Eie Stabekk hvordan han vil vurdere Gamle Drammensvei 25 som bolig.

– Det finnes nok hyggeligere steder å bo, og personlig kunne jeg nok tenke meg alderdommen i andre omgivelser enn på den gamle industritomten. Når det er sagt, så er det ikke lang vei å gå til Nedre Stabekk sentrum, og der er det jo veldig hyggelig. Det er også lett å nå for pårørende, både med bil og kollektivt når nye Stabekk stasjon åpner. Takterrassen trekker opp, for derfra får man jo veldig fin utsikt, sier Faale.

– Men natur kan man ikke kalle det, sier Arne Lunder.