40 tonn hus på flyttefot

I SVEVET: Ved hjelp av stålbjelker blir huset heist opp i luften av to store kraner.

I SVEVET: Ved hjelp av stålbjelker blir huset heist opp i luften av to store kraner. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

I løpet av én dag ble dette gamle huset på Stabekk løftet over til sin nye grunnmur. Dermed blir det plass til to nye boliger på tomten.

DEL

–Vi bestemte oss for å flytte huset fremfor å rive det. Det viste seg å være mulig. Vi har brukt selskapet Nordic Crane som er store på dette, sier Axel Hveding i Hax Eiendom.

Selve flyttingen ble gjort i løpet av mandagen, men krevde mye forarbeid, forteller Hveding. Først ble ny kjeller laget noen meter lenger inn på tomten. Så ble det lagt et gulv av stålbjelker under hele huset og nye bjelker på kryss over der.

– Ved hjelp av to svære kraner ble så huset heist over på den nye grunnmuren. Det var spennende å se om det passet, og det gjorde det, sier Hveding.

LES OGSÅ: Dette er Bærums flotteste hus

Holdt seg til planen

Hax Eiendom har kjøpt den gamle villaeiendommen i Kyrres vei 34 for å fortette med nye boliger. Huset, som er av prefabrikkert laft fra 1920-tallet, tilhører den såkalte retningsgivende bebyggelsen i reguleringsplan for området Nyveien-Utsiktsveien landskapsdrag.

Planen skal beskytte landskapet mot uheldige inngrep, og den eksisterende bebyggelsen skal være utgangspunkt for ny.

LES OGSÅ: Bygget nytt i gammel stil (fra samme område)

– Er det dyrere eller billigere å flytte enn å rive og bygge nytt?

FLYTTEKLAR: Huset fra 1920-tallet er klar for å forlate den gamle grunnmuren sin.

FLYTTEKLAR: Huset fra 1920-tallet er klar for å forlate den gamle grunnmuren sin. Foto:

– Både og. Selve flyttingen var ikke så kostbar i dette tilfellet, ca. en halv million. I tillegg kommer ny kjeller. Logistikkmessig er det mye enklere å bygge nytt, og vi kunne nok like gjerne gjort det. For oss er det litt galskap å legge så mye i å bevare et hus som for meg ikke er noe annet enn maskinlaft fra 1920-tallet. Jeg ser ikke den store verneverdien i det, sier Axel Hveding.

Ingen klager

De to nye eneboligene er allerede godkjent. Hax eiendom har tidligere hatt mer omstridte byggesaker i området, som i Åsveien like ved. Prosjektet i Kyrres vei har gått gjennom uten naboklager.

– Det er vi veldig glad for, sier Hveding. Flyttingen ble fulgt av nærmeste nabo i Blåsen 5, som også tok bilder av hendelsen.

– Det var spennende å følge med, og vi er glade for at huset blir tatt vare på, sier nabo Madelaine von Essen.

Artikkeltags