- Utbredt homofobi i kvinnefotballen

UENIGE: Stabæks landslagsspiller Trine Rønning og leder i Serieforeningen for kvinnefotball, Asker-mannen John Hårstad-Evjen (innfelt), er uenige om homofobiens betydning for kvinnefotballens utvikling.

UENIGE: Stabæks landslagsspiller Trine Rønning og leder i Serieforeningen for kvinnefotball, Asker-mannen John Hårstad-Evjen (innfelt), er uenige om homofobiens betydning for kvinnefotballens utvikling.

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

John Hårstad-Evjen (innfelt) mener homofobiske holdninger bidrar til å hemme utviklingen av kvinnefotball. - Den tiden er forbi, mener Stabæk-spiller Trine Rønning.

DEL

John Hårstad-Evjen var i en årrekke leder for Asker Fotball Kvinner. Nå er han fungerende leder i Serieforeningen for Kvinnefotball.

- Homofobien er utpreget den. Det har jeg opplevd, sier Hårstad-Evjen.

- Jeg er på vei ut av fotballen og tør å si dette. Jeg har også tillatt meg å si det i diverse fotballfora, sier han.

Han mener det innad i fotballmiljøet og ellers i samfunnet eksisterer negative holdninger til jenter som spiller fotball.

- Hos mange er det en oppfatning om at jenter ikke skal spille fotball. Det forbauser meg, sier han.

- Jeg synes det er kjempeflott at folk står frem med sin legning, og det er stor åpenhet om det i damefotball. Mange velger å tro at det er mye bedre nå enn før, men samfunnet er konservativt. Det å spille fotball blir betraktet som macho og skal være forbeholdt menn, fortsetter John Hårstad-Evjen.

Avleggs

Stabæk-spiller Trine Rønning mener holdningen til lesbiske spillere er blitt bedre med årene. Nylig giftet hun seg med tidligere Kolbotn- og landslagsspiller Kristin Blystad Bjerke.

Hun synes John Hårstad-Evjens uttalelser om koblingen mellom homofobi og kvinnefotball er avleggs.

- Jeg føler den tiden er forbi, sier Rønning, som kom til Stabæk fra Kolbotn i vinter.

Hva mener du? Si din mening!

- Veldig synd

Karen Pinholt leder i Landsforeningen for lesbiske og homofile mener homofobi gjør at idrettstalenter slutter.

- Kvinnefotballen har i idrettssammenheng gjerne utmerket seg positivt som et sted hvor det gikk an å være åpen lesbisk. Men man skal ikke se bort ifra at det fortsatt gjemmer seg dårlige holdninger rundt omkring. Det er veldig synd, sier Pinholt.

- Idretten har alt å vinne på å sikre at lesbiske og homofile føler seg trygge. Vi vet at mange lesbiske og homofile slutter med idretten sin før de når toppnivå fordi det er vanskelig å måtte skjule hvem man er. Det betyr selvfølgelig at man går glipp av talenter som kunne ha gjort det veldig bra, sier hun.

Artikkeltags