Skip to main content

Stabæks økonomi endelig i grønn sone - men avhengige av å selge spillere

GULLKANTET SALG: – Det er viktig for meg at folk forstår hvorfor vi er i grønn sone. Det skyldes utelukkende spillersalg, sier Jon Tunold (innfelt). Salget av Adama Diomande fra Stabæk til engelske Hull ga over 20 millioner kroner og ytterligere 3 millionerer med Hulls opprykk til Premier League.
GULLKANTET SALG: – Det er viktig for meg at folk forstår hvorfor vi er i grønn sone. Det skyldes utelukkende spillersalg, sier Jon Tunold (innfelt). Salget av Adama Diomande fra Stabæk til engelske Hull ga over 20 millioner kroner og ytterligere 3 millionerer med Hulls opprykk til Premier League.

Stabæk er i grønn sone når fotball-klubbenes økonomiske status offentliggjøres i dag. – Utelukkende på grunn av spillersalg, sier leder.

En milepæl er nådd, Stabæk er i grønn økonomisk sone.

– Veldig gledelig, jubler daglig leder Jon Tunold og legger til:

– Det er viktig for meg at folk forstår hvorfor vi er i grønn sone. Det skyldes utelukkende spillersalg, og det skjer nødvendigvis ikke hvert år. Vi må jobbe hardt for å klare oss gjennom dette året igjen. Sånn vil det være konsekvent fremover når vi må selge spillere for å klare å dekke driften.

I 2015 solgte Stabæk spillere for godt over 20 millioner kroner. Tunold sier at det førte til at klubbens egenkapital var 9,5 millioner kroner og at overskuddet i aksjeselskapet var 14 millioner.

LES OGSÅ:

Diomande solgt til Hull

– Vi har brukt en del av det til å nedbetale gjeld. Det betyr at klubben har lav gjeldsgrad i forhold til en del andre klubber og hva man har hatt tidligere. I tillegg har vi investert en del i treningsanlegg. Uten de sportslige resultatene i fjor hadde ikke det vært mulig.

Stabæk-lederen har sagt det før og gjentar at klubben ikke klarer å dekke den daglige driften av eliteserielag, damelag og akademi uten betydelige spillersalg så lenge klubben har dagens fasiliteter på Nadderud.

– Det vil ikke være mulig i fremtiden – det går på kort sikt, men ikke lang sikt. Stabæk har blant de laveste budsjettene på A-lag i eliteserien i Norge. Det baserer seg på at vi må ha spillersalg. Det er ikke bærekraftig over tid. I 2016 må vi jobbe hardt for å holde oss i gul sone frem til 30. juni og 31. desember, sier Tunold.

Spiller i Fredrikstad

Han påpeker at Stabæks inntekter baserer seg på publikumsinntekter, mediepotten og sponsorer.

– De tre alene vil ikke basert på infrastrukturen vi sitter på her være store nok til å dekke driftskostnadene, sier han.

Om kort tid skal Stabæk spille kvalifisering til europacupen. Hjemmekampene spilles i Fredrikstad fordi Nadderud ikke er godkjent. Samtidig krever Fotballforbundet en avklaring om fremtidig spillested for Stabæk.

– Vi har god dialog med kommunen, og dette er ikke noen klagesang fra meg. Jeg vet det er en prosess, men det er viktig å presisere at vi ikke kan vente veldig lenge. Uten en avklaring om fremtiden vil jeg tro at vi skal kunne klare å drifte her i ett eller to år til. Men med en gang det tas en beslutning kan vi jobbe aktivt inn mot nye samarbeidspartnere og skape inntekter allerede nå.

Nadderud eller Telenor Arena

Tunold innser at tomme seter på Nadderud kan bli brukt mot klubben i hans argumentasjon om at Stabæk trenger nye fasiliteter. 

En telling gjort av Budstikkaviser at antall tilskuere som møter opp på kamp er langt lavere enn antall billetter som er utstedt.    

– Det er argumentene vi hører. Men dette henger sammen. Alle som bygger nye arenaer, opplever stor økning. Da vi flyttet til Telenor Arena, gjorde vi det bra sportslig og gikk fra over 4.000 tilskuere på Nadderud til 9.300 på Telenor Arena det første året. At fasilitetene har betydning er det ikke tvil om, sier daglig leder Jon Tunold.

Han sier de ikke har sterke føringer for om de ønsker å spille på et nytt og oppgradert Nadderud eller Telenor Arena.

– Vi har behov for kamparena som er bedre enn den vi har i dag. Om det blir på Nadderud eller Telenor Arena er ikke det viktigste. Det viktigste er hvilke muligheter arenaen gir for å bygge en bærekraftig økonomi. Klubbens innstilling er å bli på Nadderud som en treningsarena og som vårt sentrale klubbområde, sier Tunold.

LES OGSÅ:

Får klager fra andre klubber

Stabæk forhørte seg om Telenor Arena - ble for dyrt

Lover ikke når

Det er Nils Vangdal, seksjonsleder eiendomsutvikling i Bærum kommune, som utarbeider mulighetsstudien om Nadderud for kommunen. Han sier han ikke kan anslå noe tidspunkt for når denne er klar.

– Det kan jeg ikke si noe om. Jeg jobber fortsatt med å prøve å synliggjøre ulike alternativer. Når, hvor og hvordan denne kommer opp kan jeg ikke si noe om, kommenterer Vangdal og legger til:

– Det blir litt prøve-og-feile-studie. Man må gå tilbake igjen ettersom det kommer inn mye kommentarer. Slik er en del av denne mulighetsstudien. Det er mange interessenter og berører mange mennesker. Da må vi ta noen runder. Jeg kan ikke love når dette er klart. Det er også opp til rådmannen å vurdere.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.