Skip to main content

Stabæk setter GPS på spillerne

Følges: Stabæk-guttene med GPS-brikke på ryggen. Fra høyre: Moussa Njie, Kamal Issah, Ernest Asante. FOTO: ODDBJØRN VISTNES/STABÆK

Fotball. Stabæk har begynt å sette GPS på spillerne i trening og kamp. Toppklubbene i Europa bruker samme tekniske utstyr.

– Barcelona bruker det, alle de store klubbene har GPS-systemet. Dette er stort internasjonalt. Det er første år hvor det blir tillatt å spille med GPS-brikken også i kamp. Nå vet vi hvor langt spillerne løper, hvor mye de sprinter og intensiteten deres, sier Jan Peder Jalland.

Han er assistenttrener for Stabæks A-lag på fjerde sesongen. Klubben har aldri tidligere brukt denne teknologien. Stabæk har fått låne utstyret av det engelske selskapet Statsport gjennom trener Billy McKinlays utenlandske kontakter.

En brikke på ryggen

Spillerne bruker en vest og i en lomme bak på ryggen ligger en GPS-brikke.

– Viking har begynt med det og vi har det nå. Vi skal også bruke det en periode når vi kommer hjem fra Malta. Så må vi ta en evaluering i forhold til økonomi, sier Jalland som legger til at Stabæk er opptatt av å finne ting som gjør dem best mulig på treningsfeltet.

Vet hvem som pusher seg

– Vi analyserer dataene og får veldig interessante diskusjoner. En ting som alle vet fra før er at hvor mye en spiller løper i en kamp er ganske likt mellom ulike ligaer – både i toppligaen og litt lavere divisjoner. Den store forskjellen er antall meter i sprint. Nå får vi konkrete tall på alt vi gjør på trening, både i intensitet, hvor mange meter de sprinter og hvor lang totaldistanse de tilbakelegger. Vi får vite hvem som pusher seg selv og om noen ikke er på det fysiske nivået de skal, sier Jalland og fortsetter:

– Vi ønsker å ha kontroll på belastning både for laget og for spillerne individuelt. Denne teknologien gjør at vi kan prioritere på trening.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.