Skip to main content

Her er Stabæk unike i verden

GULLGUTTER: Stabæks 16-åringer ble norgesmestere i høst. Ingen har flere på aldersbestemte landslag enn Stabæk. FOTO: KARL BRAANAAS

Norsk Toppfotballsenter mener Stabæk er blant de ledende i verden når det gjelder samarbeid mellom fotball og skole.

– Stabæk er den klubben i Norge som er best på samarbeid mellom skole og fotball. De har et godt samarbeid med NTG U (ungdomsskole) og NTG (videregående skole) og er den eneste klubben som har hele kjeden i utviklingsløpet utdanning og fotball, fastslår Espen Olafsen i Norsk Toppfotballsenter.

Han sier dette er unikt- både i Norge og i verdenssammenheng.

– Det er ikke mange klubber i verden som har tilsvarende samarbeid mellom skole og fotball.

Best på talentarbeid

I en omfattende rapport utarbeidet av Norsk Toppfotballsenter om talentarbeidet i de 16 klubbene i eliteserien i 2017, pluss lagene som rykket opp fra 1. divisjon, kommer Stabæk best ut av alle. Klubbens akademi får fire av fem mulige stjerner og en totalscore på 129,5 poeng - et halvt poeng foran Vålerenga. Lillestrøm er i bunnen med 61,2 poeng. 165 poeng er maksimalt oppnåelig.

Klubbene er vurdert på 10 punkter (se faktaramme) og Stabæk kommer aller best ut på punktene som kalles skole/fotball og produktivitet. Budstikka har tidligere omtalt at Stabæk hadde aller flest spillere på aldersbestemte landslag og var i Europa-toppen i 2017 når det gjelder spilletid til egenutviklede spillere. Samtlige av Stabæks spillere på aldersbestemte landslag går på NTG.

Dette er klubbene vurdert på 

LES OGSÅ:

Tenåringsboom i Stabæk - Ola (18) fikk kontrakt

Tror på «egenprodusert» seriegull 

- Helstøpt

– Stabæk er en klubb som har gjort utviklingsarbeidet til en viktig strategi og tatt tydelige konsekvenser av det. De har prioritet utviklingsarbeid over lang tid og fremstår som en helstøpt og samlet klubb med dette som viktig strategi, skryter Olafsen.

Han sier at et annet punkt Stabæk skiller seg positivt ut på er individualisering av treningsprosesser og tilrettelegging for hver enkelt spiller.

LES OGSÅ: Her er Stabæk i Europa-toppen

- Vanvittig viktig arbeid

– Det er viktig å få bekreftelse på at vi gjør mye riktig. At vi er best på produktivitet betyr at vi får ut noe i enden, det betyr at vi produserer gode spillere, konstaterer daglig leder Jon Tunold og legger til:

– Det er gjort et vanvittig viktig arbeid fra ansatte i akademiet og det er hyggelig at det gir oss gode tilbakemeldinger.

Han innrømmer at Stabæks retur til Nadderud fra Telenor Arena senhøsten 2011 sørget for en helt annen økonomisk virkelighet for klubben og var starten på strategien. Stabæk kunne ikke lenger kjøpe stjernespillere, målet ble å være best på spillerutvikling i Skandinavia. Fem år senere slår altså Norsk Toppfotballsenter fast at Stabæk er best i landet. 

– Vi måtte løfte klubben videre med mindre midler og utvikle yngre spillere – både til salg og til eget lag. Det er avgjørende for holde klubben i live over tid. Vi har brukt lang tid på å bygge opp modellen.

Tunold sier hele klubben er involvert, fra A-lag til trenerne for de yngste lagene.

– Utviklingsarbeidet har blitt DNA i klubben. Vår ambisjon er at vi skal være best i Skandinavia på spillerutvikling. Nå skal vi ta de neste stegene for å klassifisere oss til fem stjerner.

HER ER HELE RAPPORTEN FRA TOPPFOTBALLSENTERET

- Trenger godt samarbeid

Tunold sier de ønsker å bli enda flinkere til å samarbeide med fotballkretsen og andre klubber. Han sier Stabæk primært ønsker å gå lokalt og regionalt når de skal utvikle talenter og at talentarbeidet er en investering.

– Vi er avhengig av godt samarbeid med utviklingsmiljøene rundt oss. I tillegg jobbes det med å blir enda bedre i treningsprosesser, sier Stabæk-lederen og nevner blant annet mental trening og fotballfysikk. 

LES OGSÅ: Disse gjør Stabæk til landets beste

Se til Danmark

– Historien til Stabæk er historien til flere gode utviklingsklubber, som gjennom krisetider har bestemt seg for å ta tak i utviklingsarbeidet. Stabæk er i godt selskap med klubber som Sporting Lisboa og  Dinamo Zagreb, kommenterer Espen Olafsen. 

Han sier at hvis Stabæk skal bli best på utviklingsarbeid i Skandinavia er FC Midtjylland, Nordsjælland, FC København, Malmö FF og IFK Göteborg klubbene å sammenlikne seg med.

– Det er mulig å bli best i Skandinavia, men de er ikke helt der ennå.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.