Skip to main content

Sendte brev til statsministeren – jager NM-gull i bandy

Vi møter 18-åringen Herman Hole. Han spiller sin første NM-finale – for Stabæk Bandy.
Vi møter 18-åringen Herman Hole. Han spiller sin første NM-finale – for Stabæk Bandy.
Foto: EVA GROVEN

Da idretten stengte ned i 2020, sendte Herman Hole (18) et rasende brev til statsminister Erna Solberg. Nå spiller bandytalentet for sitt første NM-gull. 

– Jeg gleder meg veldig til å spille den finalen – hvis jeg blir tatt ut. Jeg håper det går i orden, sier 18-åringen Herman Hole til Budstikka. 

Lørdag spiller Stabæk for sitt NM-gull nummer 25. Klubben kan nesten starte sitt eget utsalg av kongepokaler, selv om de blåkledde sikkert er sulteforet på NM-suksess ettersom NM-sluttspillet i både 2020 og 2021 ble avlyst grunnet koronapandemien.

Flere av spillerne på laget har da også den spesielle stjernen på drakten. Som symboliserer at de har vært med på å vinne ti eller flere NM-titler.

Slik er det av naturlige årsaker ikke for 18-åringen Herman Hole. Han har aldri vært med på å spille om en kongepokal. 

– Det er ganske rått å få denne muligheten nå. Jeg er bare 18 år, og det er første året at jeg virkelig føler at jeg er med i troppen. Det er kult at vi klarte å komme til finalen da, sier han.

Ødelagt drømmen

Stemningen var ikke like god da han og et knippe andre norske bandyspillere skulle til U17-VM i Sverige tidlig i 2020. 

– Bussen hadde startet i Mjøndalen og plukket opp spillere underveis. Stemningen var god helt til vi kom til Ullevaal Stadion, der vi skulle ta med oss det siste utstyret. Da fikk vi beskjed av bandyforbundet om at vi ikke skulle dra på grunn av koronapandemien.

– Det var ikke så veldig happy stemning på den bussen da, erindrer Hole.

Noen uker senere stengte den daværende norske regjeringen ned Norge. Blant annet idretten. Det frustrerte den unge bandyspilleren fra Bærum. Han sendte et brev til statsminister Erna Solberg (H) der han uttrykte sin frustrasjon.

Brev fra statsminister Erna Solberg til Herman Hole.

Brev fra statsminister Erna Solberg til Herman Hole.

FOTO: PRIVAT

Og han fikk svar. Statsministeren takket for brevet og uttrykte forståelse for hvordan ungdommen opplevde situasjonen. 

– Jeg synes fortsatt det var en skandale at de stengte ned idretten for barn og unge. Spesielt fordi vi hadde mye hjemmeskole. Jeg synes uansett ikke det var riktig ut ifra smittesituasjonen. Det er viktig at vi får lov til å være i aktivitet. Idretten er også et sted der vi møter venner og bekjente og vi kan utvikle oss, mener Hole.

Gull nummer 25

Når Herman Hole og de andre bandyspillerne skøyter ut på isen på Rud klokken 16.00 lørdag, er det første gang 18-åringen er med i en skikkelig NM-finale. Og bandy er det som kanskje betyr aller mest for Hermann Hole – som er sønnen til den tidligere bandyspilleren Knut Hole. Og ikke minst barnebarnet til klubblegenden Leif Hole.

Stabæk bandy spilte 8–8 mot Solberg på Stabekkbanen, Herman Hole.

Stabæk bandy spilte 8–8 mot Solberg på Stabekkbanen, Herman Hole.

Foto: KARL BRAANAAS

– Jeg legger det meste av fritiden min i bandyen. Det er det jeg brenner for. Om vinteren er det kamper eller trening nesten hver eneste kveld. Når jeg blir ferdig med videregående skole skal jeg trolig jobbe et år, og fokusere enda mer på bandyen. Så får jeg se om studiene bringer meg til Sverige med kobling til bandy etter det, sier han.

For Stabæk er det absolutt ikke første gang klubben spiller om den gjeveste pokalen i norsk idrett. Hele 24 ganger har klubben vunnet NM-gull på herresiden. Vinner de lørdag, kan klubben smykke seg med «sølvbryllup». Med førstereisgutten Herman Hole på laget. Det er ikke ufortjent, skal vi tro Stabæks spillende trener, Björn Buskqvist.

– Jeg har fulgt Herman (Hole) siden han gikk på bandyskolen. Han har vært lagkaptein på de forskjellige lag opp gjennom. Han er en god spiller som kan det meste, og som har en fremtid som landslagsspiller–og han ønsker det selv, sier Stabæks svenske trener.

– Stabæk har flere spillere som har vunnet over ti NM-titler. Hvordan er det å spille på et lag med så stor rutine?

– Jeg har vært på kamper på Stabekkbanen nesten siden jeg kunne gå. En spiller som Nikolay Rustad Jensen har for eksempel vært et stort forbilde for meg, sier Herman Hole.

Lørdag kan han ta sitt første og klubbens 25. NM-gull. Om Solberg blir slått på kunstisen på Rud.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.