Skip to main content

Gerhard Heiberg: – Bandy er selvfølgelig en interessant idrett å se nærmere på

REISER GJERNE TIL KINA: (f.v.) Axel Øverby og Fridtjof Schmidt (begge 18) drømmer om å representere Norge på bandyisen i et OL. Om det skjer allerede i Beijing om seks år vet de ikke, men de pakker gjerne OL-kofferten om muligheten byr seg.

Slike signaler fra IOC gleder Stabæk-juniorene Axel Øverby og Fridtjof Schmidt, som drømmer om å spille i OL.

Når ungdoms-OL i vinter går av stabelen på Lillehammer, vil man for første gang kunne se bandy i olympisk sammenheng. Da skal det arrangeres en oppvisningskamp mellom Norge U17 og Sverige U17. Innen overskuelig fremtid kan idretten derimot komme med på OL-programmet som fast inventar.

– Det må jo skje en gang. For oss som spiller bandy, er det verdens morsomste idrett. Hvis verden får opp øynene for idretten, vil det bety masse, sier Axel Øverby.

Den 18 år gamle Stabæk-spilleren vet at det er blitt snakket om å endelig greie det, endelig bli en del av den olympiske familien, siden hans far Jarl Øverby spilte. Nå ser det likevel mer realistisk ut enn noen gang før.

LES OGSÅ: Her satses det på jentene

IOC utelukker ikke bandy

Det olympiske charteret, Den internasjonale olympiske komités (IOC) «grunnlov», er endret slik at det er enklere for nye idretter å få innpass.

En fersk norsk rapport som viser at en rekke av mytene om bandys utbredelse og omfang ikke stemmer, har fått relativt stor oppmerksomhet internasjonalt og brukes aktivt i arbeidet med å overbevise IOC (se lenger ned i saken).

I mars skal IOC diskutere potensielle nye idretter som kan innlemmes i OL-familien. Det norske IOC-medlemmet Gerhard Heiberg bekrefter at han har møtt med det norske bandyforbundet, men vil ikke si om han er for eller imot bandy som OL-gren.

HÅPER: Einar Forfang tror innpass i OL ville gjort mye for bandysporten, også lokalt.

– Vi i programkommisjonen har ikke diskutert bandy ennå. Jeg har ingen offisiell mening om bandy har en sjanse og når det eventulet kan skje, men bandy er selvfølgelig en interessant idrett å se nærmere på sett med våre øyne, sier han.

LES OGSÅ: Knut var dødssyk - nå er han tilbake for Norge

Første sjanse i Beijing

Heiberg understreker at han er blant de IOC-medlemmene som mener det er plass til flere øvelser i vinter-OL enn de som er der i dag.

– Sånn sett betyr det en åpning for en ny vinteridrett. Bandy er en som kunne tenke seg det. Så har vi hundekjøring, skiorientering og noen andre også som kunne tenke seg det, sier han.

For at bandy skal bli OL-idrett må enten det internasjonale bandyforbundet søke og bli godtatt, eller så må arrangørbyen selv foreslå å ta det med. Den første muligheten hvor det kan skje er i Beijing i 2022.

LES OGSÅ: Stabæk vil ta grep om bandy-tronen med svenskehjelp

– Ville vært stolt

Heiberg tror også at muligheten til å kunne bli olympier, vil være en naturlig motivasjon for enhver ungdom. Det bekrefter Axel Øverby at er tilfellet.

– Jeg ville vært veldig stolt av å være med i OL. Det er hvert fjerde år, alle ser på, det er veldig kult, sier Øverby.

Lagkamerat Fridtjof Schmidt (18) nikker enig. Også han både tror og håper at OL-publikummet snart kan bli introdusert for bandy.

Innpass i det gjeveste selskapet vil ikke bare være viktig for dem selv personlig, mener de. Også sporten, både internasjonalt, nasjonalt og lokalt ville tjent mye på det.

– Ringvirkningene vil være kjempestore. Det kunne skjedd mye, sier Øverby.

LES OGSÅ: Stabæk holdt lekestue med Høvik på bandyens store festdag

Vil øke OL-sjansene med myteknusing

I flere år har Knut Audun Sørensen fra Mjøndalen irritert seg over det han har ment er myter om bandy. Derfor har siviløkonomen utarbeidet rapporten «Benchmarking as a Cutterbolt into The Olympic Wall» som viser at bandy faktisk er den nest største vinteridretten, kun slått av ishockey.

Med sine 35.000 lisensierte spillere på verdensbasis er bandy over tre ganger så stort som alpint, den tredje største vinteridretten.

Rapporten som nå frontes av blant annet det norske, det amerikanske, det russiske og det internasjonale bandyforbundet viser også at bandy i VM-sammenheng er en større publikumsidrett enn de fleste som faktisk er med i vinter-OL.

Og at den har mer enn stor nok utbredelse til å være med.

Sørensen håper hans funn kan brukes aktivt i kampen om å få bandy inn i OL, noe han har tro på at vil skje.

– Min vurdering er at det er mer snakk om når, ikke om det skjer. I løpet av min levetid vil vi få se bandy i OL, tror han.

Den første muligheten er i Beijing i 2022, hvis byen selv søker om å få bandy med innen 2019.

– Før var det nesten utelukket at det ville skje. Det er det ikke nå.

Tror på økt støtte med OL

Lederen for Stabæk bandys elitesatsing, Einar Forfang, har engasjert seg kraftig i kampen om å få bandy på OL-programmet. Han mener det vil gi store ringvirkninger som vil merkes langt ned i lokalbandyen.

– Blir det OL-idrett så får det en helt annen status, også i Norge. Det vil nok bli enklere å få tilskudd til anlegg, blant annet, sier han.

Vil OL-plass gjøre at bandyen får mer økonomisk støtte?

– Ja, det ligger i kortene.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.