Hva skal bli «Bærums-ordet»?

Stem: Astrid Ramnefjell og Åse Hermundstad Sanner i Bærum Mållag ber flere stemme på Bærums-ordet 2017 via budstikka.no. FOTO: TRINE JØDAL

Stem: Astrid Ramnefjell og Åse Hermundstad Sanner i Bærum Mållag ber flere stemme på Bærums-ordet 2017 via budstikka.no. FOTO: TRINE JØDAL

Er det «rutebussaksjon» – eller «hooking», som sier mest om Bærum og alle oss som bor her? De to ordene har fått flest stemmer som «Bærums-ordet 2017».

DEL

Da Bærum Mållag nylig ba om innbyggernes hjelp til å kåre det ene ordet som skal få betegnelsen «Bærums-ordet 2017», var det 300 som stemte.

Nå oppfordrer lagets Astrid Ramnefjell (69) og Åse Hermundstad Sanner (44) flere til å stemme på ett av de 11 finaleordene innen 5. april. Du kan stemme lenger ned i denne artikkelen.

Rankingen

Slik fordeler stemmene seg blant finaleordene per nå:

Rutebussaksjon (27 prosent).

Hooking (21 prosent).

Fraværsgrensedebatt (11 prosent).

Nettbrettskole (10 prosent).

Beefing (avtalt gruppeslåssing) (10 prosent).

Kildesortering (5 prosent).

Kommunesammenslåing (4 prosent).

Avtjerna-stasjonsdebatt (4 prosent).

Elbilparkering (3 prosent).

Lommedalensjakkmester (3 prosent).

Stjernekampfinalister (2 prosent).

LES OGSÅ: Hva blir årets ord?

Laster avstemning...

«Hooking» overrasket

– Avtjerna-stasjonsdebatt fikk flest stemmer i Mållagets interne avstemning. Det er planlagt hundrevis av boliger, men ingen stasjon. Debatten vil prege oss i mange år, sier Ramnefjell, og kommenterer rankingen slik:

– Jeg har spurt, og ble overrasket da mange svarte at «hooking» var positivt ladet. Det trenger ikke være vulgært, selv om det betyr å flørte eller «kline» med tilfeldige personer. Mange tenker på ordet som hyggelig. Da må vel jeg også være med på utviklingen.

Ramnefjell er ikke overrasket over oppslutningen om «rutebussaksjon», fordi Ruters omlegginger fikk store konsekvenser lokalt.

Mållagets Halvor Tjønn organiserte kåring av Bærumsordet i fjor. Han har denne kommentaren til «hooking», som foreløpig leder kåringen:

– Dette er et typisk ord som sprer seg i ungdomsmiljøene. Det når nok ikke utenfor de yngre årsklasser på en god stund, men hvis det gjør det, bør vi kanskje finne en god norsk stavemåte, kanskje hekking? Nye ord kommer hele tida inn i norsk, det er ikke noe galt i det, så lenge de nye ordene kan tilpasses norsk språk, stavemåte og grammatikk. Om «hooking» får et langt liv, kan vi kanskje si velkommen til «hekking», sier han og supplerer med sin vurdering av «rutebussaksjon»:

Jobbreisen blir lenger

– Dette er vel i kjernen av hva et lokalsamfunn er. Vi bryr oss om de nære ting, og hva er mer nært enn hvordan vi skal kunne komme frem og tilbake til jobben? De fleste bruker bussen til, jobbreiser og da er det vesentlig at bussen går ofte og at den bringer deg dit du skal. De siste endringene av bussrutene har ført til at mange føler det har sviktet: Mens man før kunne ta bussen direkte inn til byen, stopper den nå utenfor bykjernen, slik at man må ta to transportmidler der man tidligere kunne ta en, sier han og oppfordrer leserne til å stemme:

LES OGSÅ: Bærumsordet er: Russebusskvalifisering

Meningsutveksling i Bærum

– De som har funnet frem til ordene, har gått gjennom avisene, spesielt Budstikka, og andre steder der meningsutvekslinger finner sted i Bærum for å finne ut hva som rører seg i lokalsamfunnet. Nå kan alle leserne av lokalavisen stemme over det ordet, som nettopp de finner mest aktuelt, og rette søkelyset på de debattene og sakene, som folk har vært opptatt av det siste året.

Når avstemmingen er slutt, vil Bærum Mållag markere det på et møte den 27. april.

– Med Bærumsordet 2017 vil vi finne mer ut av hva som rører seg i lokalsamfunnet, sier Tjønn.

LES OGSÅ: Slår et slag for Vinnerskalle

LES FLERE KULTURSAKER HER

Artikkeltags