Skip to main content

Ville ikke innføre fluor-forbud uten kontrollmulighet

LANGRENNSLEDER: Kolsås-mannen Sindre Bergan sitter i styret i langrennskomitéen i Norges Skiforbund.

Ingen av skikretsene sier de ønsker å innføre et forbud mot å bruke skismurning med fluor, uten at det finnes kontrollmuligheter.

– Alle ønsker fluor bort. I dag er det ingen testmetoder som fungerer godt nok. Vi ønsker å sanksjonere når det kommer, oppsummerer Sindre Bergan etter at ski-Norge diskuterte forbud mot fluor i skismurning i renn for løpere opp til 16 år.

Kolsås-mannen sitter i styret i langrennskomitéen og i en faggruppe om fluor. Søndag morgen fortalte 16 skikretser Skiforbundets høstmøtet på Gardermoen hva de hadde diskutert og kommet frem til om et eventuelt fluor-forbud.

– Jeg hadde håpet på entydighet. Vi så tidlig at mange var uenige, sier Bergan.

LES OGSÅ: Skilegenden Ulvang: – Fluor er unødvendig

Tre forslag

Skikretsene hadde diskutert tre forslag:

1) Forbud med muligheter for kontroll dersom den muligheten blir tilgjengelig før eller under sesongen.

2) Forbud uten kontroll.

3) Ingen forbud.

Bergan påpeker at kretsene signaliserte at de støttet enten det første eller tredje forslaget.

– Vi må også spole tilbake til juni. Da var alle enige om at vi ønsker å bli kvitt fluor. Det er målet. Vi var optimister i juni, da hadde vi signaler på at det var en måte å kontrollere dette på med en slags pistol som kunne skyte en stråle mot skisålene.

Metoden har senere vist seg å ikke fungere på svarte skisåler.

– Det må være en metode som er 100 prosent sikker.

BUDSTIKKA MENER: Forbud flytter holdning og adferd

Haster med konklusjon

Bergan tar med seg innspillene fra langrennskretsene og sier styret i langrennskomitéen skal konkludere i løpet av kommende uke.

– Det haster, det er snø i luften, sier Bergan og legger til at det skal noe til for at langrennskomitéen går på tvers av det langrenns-Norge mener.

– Uansett hvor vi havner skal vi intensivere holdningsarbeidet rundt disse produktene.

LES OGSÅ: Lokalt fluor-forslag får nasjonal støtte: – Alle ønsker et fluorforbud

Skuffet

Torbjørn Hundere fra Holmen og Vegard Kvisle fra Asker Skiklubb har vært blant pådriverne for kampanjen «Tøffest uten fluor» for å et forbud mot skismurning med fluor i skirenn for løpere opp til 16 år.

De legger ikke skjul på at de er skuffet etter søndagens høstmøte.

– Med et forbud hadde man hatt langt mer i bunnen for å drive holdningskampanje, sier Kvisle.

De legger til at de mener det er underkommunisert at det finnes kontrolltiltak (muligheter for tester, men som må analyseres for å gi svar på hva som er under skiene).

De mener også at Skiforbundet med å gå for et fluorforbud vil trykke på overfor produsenter til å finne alternativer til fluor.

– Skikretsene hadde ikke diskuterte et fluorforbud om ikke vi hadde satt igang dette, de skal ha ros for at de er i en prosess, men vi synes de skal stå enda hardere på verdier, sier Hundere og legger til:

– Det er uansett viktig at de nå legger handling inn i holdningsarbeidet. Hvis ikke Skiforbundet er et lokomotiv så dør dette engasjementet ut.

LES OGSÅ: Swix-sjef støtter fluorforbud

 

Les flere artikler