Skip to main content

– Verdens beste flyger

216,5 METER: Kun syv hoppere landet lenger ned i bakken enn Rune Velta, under fredagens kvalifisering i Vikersund.

Rune Velta har bevist før at han kan fly. I helgen kan det gå lenger enn noen gang.

Det tror Bjørn Einar Romøren. «Ørnen fra Hosle», er tidligere verdensrekordholder og ser med glede frem til helgens renn i verdens største skiflygingsbakke.

Den startet med kvalifisering fredag, hvor Velta hoppet 216,5 meter. Kun syv hoppere fløy lenger, deriblant landsmann Anders Fannemel. Med sine 246 meter landet Fannemel en halv meter bak Johan Remen Evensens verdensrekord på 246,5 meter.

– Rune kan fly og har bevist før, i denne bakken, at han kan fly svært langt, sier Romøren.

Han mener lommedølingen fort vil være helt i toppen når de lengste hoppene telles opp etter fredag, lørdag og søndag.

– Han har hoppet stabilt godt og er komfortabel i bakken. Samtidig starter han tidligere enn noen av de aller beste, og med tanke på en mulig verdensrekord er det et godt tegn. Det er enkel forskning at det er lettere å være førstemann til å hoppe langt når du er tidlig ute, sier han.

Det er Vegard Swensen fra Askerhopp enig i. Prøvehopperen banket til i treningsomgangen og fløy ned til 219 meter.

– Det er helt rått å hoppe her. Jeg kom over kulen litt høyere enn i går da jeg hoppet 204 meter. Da var det bare å krumme nakken og måke til nedover, sier Swensen.

– Ville blitt verdensmester

Med dét hoppet er det dermed kun Tom Hilde og Rune Velta av aktive hoppere som har hoppet lenger. Swendsen er ikke i tvil om hvem av de to som har størst potensial i skiflygingsbakken i Vikersund.

– Velta ville blitt verdensmester om han satt nedslag her i 2012. Han er kanskje verdens aller beste flyger, sier Swensen som mener han selv er svært nærme et startnummer i verdenscupen.

– Jeg er nestemann på listen. Får jeg muligheten skal jeg ta vare på den, sier han.

I mellomtiden er det altså Tom Hilde og Rune Velta vi må stole på. I VM i Falun er det kun Velta som deltar.

– Kan gjøre hva som helst

Asker-hopper Halvor Egner Granerud tror Velta vi vise seg tilliten verdig.

– Han er i kjempeform og kan gjøre nesten hva som helst om han treffer på hoppet, sier Egner Granerud som selv er i finske Lahti for å hoppe kontinentalcup i helgen.

Han forventer at helgens konkurranser kommer til å bli en konkurranse mellom en liten gruppe hoppere.

– Severin Freund, Anders Fannemel, Rune Velta, Robert Kranjec og Jurij Tepes. Det er de fem hopperne som kommer til å utmerke seg, sier Granerud.

Tolv av tretten med videre

Norge gjorde en god laginnsats i fredagens kvalifisering, og får med mange hoppere på lørdag.

Rune Velta og Johann Andre Forfang (221,5 meter) var forhåndskvalifisert. I tillegg greide disse å kvalifisere seg: Anders Fannemel (246 meter), Andreas Stjernen (224 meter), Kenneth Gangnes (201,5 meter), Daniel André Tande (200,5 meter), Phillip Sjøen (203,5 meter), Anders Jacobsen (194 meter), Ole Marius Ingvaldsen (182,5 meter), Tom Hilde (182 meter), Joachim Ødegaard Bjørengen (179,5 meter) og Robert Johansson (177 meter)

Joachim Hauer er den eneste av nordmennene i troppen som ikke får hoppe verdenscup i Vikersund.

Lørdagens verdenscuprenn begynner klokken 16.00.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.