Skip to main content

Velger den amerikanske drømmen

REISEKLAR: Jeppe Moe (18) har spilt sin siste kamp for Stabæk for denne gang. Han er en av mange idrettstalenter i Asker og Bærum som velger studier og idrett i utlandet. FOTO: TORE GURIBY
REISEKLAR: Jeppe Moe (18) har spilt sin siste kamp for Stabæk for denne gang. Han er en av mange idrettstalenter i Asker og Bærum som velger studier og idrett i utlandet. FOTO: TORE GURIBY

Stabæks Jeppe Moe (18) velger å satse på både fotball og utdanning i utlandet. Om to uker bytter han ut Bekkestua med Florida.

– Jeg er veldig spent på det sportslige nivået der borte, og å møte alle de nye menneskene og bo langt unna venner og familie. Det blir en ny opplevelse. Jeg reiser helt alene, forteller 18-åringen.
Moe skal til Stetson University litt nord for Orlando i Florida, helt sørøst i USA.

– Jeg kjenner ingen der og vet ikke om andre nordmenn som er på skolen, sier han.

Likevel pakker han altså fotball- og skolesekken og reiser til den andre siden verden.

– Siden jul har jeg jobbet med litt forskjellige skoler. Det falt ned på denne skolen. Jeg ble tilbudt scolarship (stipend), som er en del av pakken når man reiser dit. Det var kombinasjonen av å kunne spille fotball på ganske høyt nivå og studere som gjorde at jeg ville dette.

LES OGSÅ: Bradley jubler ikke over korttidskontrakter

– Jeg ser på det som en god mulighet som jeg ikke får igjen. I tillegg synes jeg det var spennende med et annet land. Været og klimaet er selvfølgelig også et pluss.

Mange fra Asker og Bærum

Stabæk-gutten skal studere business administration. I utgangspunktet skal han være i USA i fire år. Han er langt fra det eneste idrettstalentet som denne høsten velger USA og kombinasjonen fotball og studier.

Organisasjonen for norske studenter i utlandet (ANSA) har ikke klart å fremskaffe ferske opplysninger om utenlandsstudenter fra Asker og Bærum, men tall fra tidligere år viser at vi har langt flere utenlandsstudenter sammenlignet med resten av Norge.

LES OGSÅ: Nye møter mellom Stabæk og Vålerenga

Moe forteller at prisen på skoleplasser varierer veldig fra de ulike skolene i USA, det samme gjør størrelsen på idrettsstipendene.

– Noen får dekket hele utdanningen, andre en liten del.

Nylig spilte Moe sin siste kamp for Stabæks 2. divisjonslag. Det ble 3-2-seier mot Grorud. Han anslår at det sportslige nivået på serien han skal spille i under USA-oppholdet er omtrent som norsk 2. divisjon.

– Skolen hadde et veldig godt lag for tre år siden. Da spilte Fredrik Brustad der. De spiller i 1. divisjon og det er nok en ganske tøff serie.
Moe får dermed ikke A-lagskontrakt med Stabæk neste sesong. Fotballtalentet sier at studievalget ikke betyr at han trapper ned den sportslige satsingen.

– Jeg har fortsatt ønske om å bli toppspiller. Dette blir nok ikke nedtrapping. Jeg føler dette er muligheten jeg har til å komme tilbake og spille på et høyt nivå, sier Moe.

– Hadde jeg reist til USA og visst at det sportslige nivået hadde vært dårlig – så hadde det vært å gi opp satsingen på fotball, sier han.

– Fantastisk mulighet

2. august, dagen før han fyller 19 år, reiser Jeppe Moe til USA for å delta på en to uker lang knallhard treningsleir. Han gleder seg naturligvis stort.

– Jeg må ta den muligheten jeg får.

Bærums Markus Fjørtoft (20) skal også til USA denne høsten.

– En fantastisk mulighet som jeg ikke kan si nei til. Foreldre i USA sparer i mange år for å sende barna sine på college, så får jeg denne muligheten til å studere nesten gratis, har 20-åringen tidligere uttalt.

Les flere sportsnyheter fra Budstikka

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.