Skip to main content

Utfordrer naboklubbene til å bade for samfunnsprosjekt

BADER FOR EN GOD SAK: Daglig leder Rune Klemetsdal gjennomførte Askers isbadeutfordring for andre gang. Tiltaket handler først og fremst om å gi oppmerksomhet til Asker United. Vanntemperaturen var rundt fire grader.

Asker oppfordrer resten av fotballfamilien til å vise støtte til psykisk utviklingshemmede i idretten gjennom et iskaldt bad.

Tidlig i desember gikk Asker ut med noe de kalte Asker Ice Challenge på sine nettsider, der de utfordret folk til å ta en dukkert i fjorden.

– Både de som bader og de som velger å avstå, oppfordres til å vippse klubben henholdvis 150 eller 200 kroner, der inntektene går uavkortet til Asker United, sier daglig leder Rune Klemetsdal.

Asker United er Føyka-klubbens tilbud til psykisk utviklingshemmede, og laget består i dag av 23 spillere.

– Det er ikke så mange som har badet ennå, men flere aksepterer utfordringen og betaler gladelig for å slippe, sier Klemetsdal.

Utfordrer Tunold og Førde

Denne helgen hoppet både Klemetsdal og Asker United-lagleder Espen Foss i havet ved Holmenskjæret, attpåtil for andre gang denne vinteren. Nå sender de utfordringen videre til naboklubbene.

– Vi utfordrer daglig leder i Stabæk, Jan Tunold, og sportlig leder i Frisk Askers fotballgruppe, Reinhardt Førde, sier de to isbaderne.

Førde og Tunold har dermed ifølge utfordrernes regler 48 timer på seg til å gjennomføre et bad.

KALD FORNØYELSE: Espen Foss rakk et par svømmetak før han skyndte seg opp på land.

Til nå har prosjektet resultert i rundt 4000 kroner til Asker United, men Foss og Klemetsdal er klare på at summene som er involvert er symbolske.

Utfordringen handler først og fremst om å rette fokus mot en sårbar gruppe som lett kan forsvinne i alt mylderet i et idrettslag. Dette illustrerer de ved å forklare den økonomiske situasjonen til Asker United.

– Laget har et årsbudsjett på et par hundretusen. Opplegget drives av frivillighet og støtte fra samarbeidspartnere, men det går likevel ikke rundt. Løsningen vår blir dermed å flytte midler fra A-laget og til United-laget, for så viktig er det for oss å holde liv i dette tiltaket, sier Klemetsdal.

– Den sentrale ideen med disse utfordringene er i så måte først og fremst å skape engasjement rundt Asker United. Hos oss og mange andre skal A-laget være et lokomotiv, men det er samtidig viktig for oss å få frem at fotballklubber kan drive samfunnsprosjekter også, fortsetter han.

– Må ta samfunnsansvar

Asker United er i likhet med Gatelaget et av flere samfunnsprosjekt Asker har drevet siden 2013.

– Disse prosjektene er en del av prosessen med å bli en større klubb, for vi mener at en større klubb skal og må ta samfunnsansvar. Å inkludere flere i fotballen gjør at vi vokser både som mennesker og idrettslag, forklarer Foss.

Han bruker store deler av fritiden sin på å tilrettelegge opplegget for de ivrige fotballspillerne på United-laget, et verv han ikke ville vært foruten.

– Å møte laget på trening etter en lang dag på jobben gir meg glede og energi, det er en herlig gjeng, sier Foss.

INITIATIVTAGERE: Rune Klemetsdal (t.v.) og Espen Foss fra Asker speider ut mot havet mens de varmer seg i klubbens lagbuss.
Les flere artikler