Skip to main content

«Trollmennene fra Os» møtes til gjensynsfest

GLEDER SEG TIL FEST: Stabæk-legenden André Flem er primus motor for kveldens jubileumsfest for opprykkslaget fra 1993. FOTO: KARL BRAANAAS

Stabæks opprykk til 1. divisjon høsten 1993: En uforglemmelig fest i Bergen. I dag feirer hovedpersonene 20-årsjubileum.

– Den helgen i Bergen har blitt slik det var da Sex Pistols spilte på Pingvin Club i Oslo i 1977. Alle sier at de var der, men de færreste var faktisk til stede, forteller Ingebrigt Steen Jensen.


Han var definitivt til stede da Stabæk tok sitt første, store steg oppover i divisjonssystemet i Norge i moderne tid. En kald oktoberkveld i Os, utenfor Bergen, på Kuventræ stadion foran 100 tilskuere vant Stabæk 3–0 over hjemmelaget Os. Og opprykksjubelen for de blåkledde kunne ta fatt for Stabæk.

Her kan du følge Stabæk - Sandefjord live

Klippet håret

– Jeg husker ikke så mye fra selve kampen, men det meste av det som skjedde i garderoben etter kampen. Blant annet at vi klippet av hockeysveisen til John Arvid Skistad, smiler André Flem.

LES OGSÅ:Stabæk har ansatt ny daglig leder


Han scoret lagets første mål. Nummer to og tre var signert Tom Fodstad og svensken Fredrik Gärdeman.


Lørdag skal spillere, støtteapparatet og flere av lederne fra 1993 børste støv av historien. De samles først for å se Stabæk – Sandefjord på Nadderud, før de snører på seg finskoene og samles på Jeppe på Stabekk for å feire seg selv.

Vant penger

– Det har vært en enorm oppslutning rundt dette. Så langt er det 30 påmeldte til festen. Det blir en lang kveld med middag, lyving og gamle historier, sier André Flem, som er mannen bak festlighetene.

LES OGSÅ:Her er Stokkeliens "livsviktige" scoring


Forutsetningene foran Os-kampen i -93 var krystallklare. Stabæk måtte vinne for å rykke opp på bekostning av Sandefjord. Og de gjorde det. Og selvfølgelig skulle det feires! Ingebrigt Steen Jensen, en selverklært gambler, vant 250.000 kroner på opprykket. Han hadde satset 50.000 kroner på opprykk hos bookmakeren Kesak til fem i odds før sesongen. Gevinsten skulle få bein å gå på i Bergens-natten.

Hyggelig kveld

– Jeg er ikke helt sikker på om jeg fysisk rev i stykker flybillettene vi hadde hjem lørdag kveld, men vi brukte dem i hvert fall ikke. Vi kjøpte nye for å fly hjem søndag. Vi tok inn på hotell, og vi tok over Banco Rotto, et utested i Bergen. Det ble en meget hyggelig kveld, erindrer Steen Jensen.


Og dyr. For da han og resten av gjengen etter hvert kom hjem til Bærum, ble det klart at Steen Jensen ikke fikk en eneste krone av gevinsten. Spillselskapet hadde gått konkurs ...


– He, he. Slik var det. Det gikk faktisk rykter om at spillselskapet hadde tilbudt Os 50.000 kroner for å vinne kampen. Men om det er riktig, vet jeg ikke, sier Steen Jensen 20 år etter.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.